Porinuće obalnog ophodnog broda

Porinućem završava faza opremanja broda na navozu i započinje faza opremanja u moru, koja će potrajati oko dva mjeseca

U postrojenjima Brodograđevne industrije Split d. d. (Brodosplit) izvršeno je 3. lipnja radno porinuće prototipa obalnog ophodnog broda (OOB) za Obalnu stražu RH.
Uz djelatnike Brodosplita i druge uzvanike, događaju su nazočili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov i državni tajnik Ministarstva obrane RH Zdravko Jakop.
Porinućem prototipa završava faza opremanja broda na navozu i započinje faza opremanja u moru, koja će potrajati oko dva mjeseca. Nakon toga planirana su ispitivanja broda u luci i plovidbi koja će se provoditi pod nadzorom MORH-a i Hrvatskog registra brodova.
Nakon primopredaje broda HRM-u slijede posebna prototipna ispitivanja koja će se provoditi u najtežim vremenskim uvjetima na Jadranu, a u cilju ocjene izdržljivosti i optimalnosti tehničkih rješenja i svojstava prototipa.
Završetak ispitivanja očekuje se do kraja 2017., kad će brod službeno dobiti ime i biti predan na uporabu Hrvatskoj ratnoj mornarici. Cijeli projekt obuhvaća gradnju pet brodova.
Kao posebna odlika OOB-a ističe se optimiziranost brodskih sustava, pri čemu s jednim ukrcajem goriva može preploviti 1000 nautičkih milja. Optimizirana potrošnja goriva zbog inovativnog dizajna oblika trupa i odličnih plovidbenih svojstava omogućuje efikasno korištenje čime se, u usporedbi sa sličnim brodovima, ostvaruju znatne uštede.
Brod duljine 43,5 m opremljen je daljinski upravljanom oružnom stanicom s automatskim 30 mm topom te dvjema ručno upravljivim strojnicama 12,7 m, kao i četirima ručnim prijenosnim protuzrakoplovnim raketnim sustavima. Kapacitet broda je 17 osoba uz autonomiju plovidbe od deset dana. Brzinu od 28 čvorova osiguravaju glavni brodski motori snage 2 x 2525 kW ili 2 x 3386 konjskih snaga.
Opremljen je i krmenom rampom i diverzantskom brodicom krutog trupa za šest članova posade s propulzijskim dizelskim motorom koji omogućuje brzine do 40 čvorova i autonomiju plovidbe od 60 nautičkih milja.
Temeljna je namjena obalnih ophodnih brodova ophodnja radi nadzora i zaštite interesa RH na moru, ali proširenjem plovnosti moći će sudjelovati u međunarodnim akcijama traganja i spašavanja na moru.

Pripremio D. V., Foto: Brodosplit