Snaga našeg sustava je zajedništvo i sinergija vojnika, zračnih snaga i vatrogasaca

Ovogodišnja Protupožarna sezona (PP) u Hrvatskoj bila je jedna od najintenzivnijih do sada, ocijenili su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević 9. listopada u Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara na priobalju, u Divuljama na raščlambi PP sezone 2017. Istaknuto je također kako je ključno do kraja ove godine pripremiti protupožarni plan za 2018. godinu.
Uz izaslanika Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Miljenka Filipovića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Antu Sanadera na raščlambi su bili i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, predstavnici ministarstava unutarnjih poslova i hrvatskih branitelja, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, županijskih vatrogasnih zajednica, Splitsko-dalmatinske županije, grada Splita i drugi.
Predstavnici tijela uključenih u protupožarne aktivnosti održali su multimedijalne prezentacije te je raspravljano i o pripremi, organizaciji i provedbi netom završene PP sezone 2017. Jedna od tema raščlambe bila je i usporedba ovogodišnje s prethodnim PP sezonama. Zaključeno je kako iskustva, naučene lekcije i prijedlozi iz ove raščlambe, trebaju biti odličan temelj za pripreme, organizaciju i provedbu sljedeće PP sezone u kojoj svi sudionici trebaju djelovati zajedno.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković zahvalio je svim sudionicima koji su bili angažirani u ovogodišnjoj PP sezoni. Naglasio je kako postoje mogućnosti za poboljšanja, za dogradnju sustava te da očekuje da se svi protupožarni akteri maksimalno angažiraju u procesu donošenja kvalitetnih protupožarnih rješenja za sljedeću godinu. ”Prepoznali smo specifičnu 2017. godinu, postoje određeni problemi koje trebamo riješiti, a ključno je da sada, nakon što su ljetni mjeseci iza nas, iskoristimo sljedeća dva ili tri mjeseca te na temelju iskustava izradimo planove za još veću operativnost za sezonu 2018. godine,” istaknuo je premijer Plenković.
Ministar obrane Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo zbog detaljne raščlambe djelovanja tijekom PP sezone, zahvalivši svim vatrogascima, policajcima, vojnicima na njihovu angažmanu u borbi protiv vatrene stihije. Istaknuo je kako je snaga našeg sustava zajedništvo i sinergija vatrogasaca, vojnika, zračnih snaga i svih onih koji su u borbi protiv požara ulagali goleme napore. “Ova je Vlada jasno rekla kako će se sustavno baviti sigurnošću, jer o sigurnosti ovisi i gospodarski napredak. Treba nam, što je Strategija nacionalne sigurnosti jasno definirala, Partnerstvo za sigurnost,” rekao je ministar Krstičević. Istaknuo je kako su ovakve raščlambe prigoda da vrlo otvoreno razmotrimo sve aspekte djelovanja. Ono je načelno bilo dobro, ali uvijek ima prostora za bolje, racionalnije i učinkovitije. Zahvalio je također pripadnicima Protupožarne eskadrile na iznimnom angažmanu u obrani Dalmacije od velikih požara.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako nam ovakve raščlambe pomažu da u okvirima svojih odgovornosti nadograđujemo sustav, naglasivši da moramo poduzeti sve da iduću sezonu dočekamo prilagođeni i pripravni za suočavanje s ovakvim ugrozama. Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić istaknuo je kako je ova sezona bila prigoda iskušati sustav u najvećim opterećenjima. ”Pokazalo se,” rekao je Lozančić, ”što treba i dalje izgrađivati i mijenjati.”
Aktivnosti vatrogasnih pripadnika u PP sezoni 2017., prezentirao je ravnatelj Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader naglasivši kako Hrvatska ima veliku vatrogasnu tradiciju i gotovo sto i pedeset tisuća vatrogasaca, koji godišnje obave oko 30 000 intervencija. No, spominju se samo oni veliki požari.

Angažman i aktivnosti pripadnika OSRH u PP sezoni 2017.
O angažmanu i aktivnostima pripadnika OSRH u PP sezoni 2017., na raščlambi je govorio zapovjednik Zapovjednog operativnog središta brigadni general Krešo Tuškan.
Ministarstvo obrane i OSRH sudjeluju u pripremi i provedbi Protupožarne (PP) sezone temeljem Zakona o obrani i Programa aktivnosti Vlade RH u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2017. godini (NN 42/17). Sukladno smjernicama Vlade RH, Protupožarna sezona 2017., započela je 1. lipnja i traje do 30. rujna, a Oružane su snage u spremnosti tijekom cijele godine.
Zadaća OSRH u PP sezoni jest pružanje pomoći i potpore lokalnoj zajednici i vatrogasnim postrojbama RH u gašenju požara otvorenog prostora, izviđanje iz zraka, prevoženje vatrogasnih i snaga kopnene vojske i materijalno-tehničkih sredstava zrakom, opskrba vodom pripadnika vatrogasnih snaga i kopnene vojske i stanovništva ugroženog požarom te spašavanje i evakuacija svih sudionika u gašenju požara kao i stanovništva ugroženog požarom. Za provedbu ovih zadaća iz svih triju grana OSRH (Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i Hrvatske ratne mornarice) te Zapovjedništva specijalnih snaga, ustrojene su Protupožarne namjenski organizirane snage – PP NOS OSRH.
Ministar obrane je svojom Odlukom prenio ovlast odobravanja korištenja zračnih snaga na zapovjednika Zapovjednog operativnog središta GS-a OSRH, a procedure su regulirane Sporazumom između MORH-a i Državne uprave za zaštitu u spašavanje (DUZS). Pomorske i kopnene snage angažiraju se temeljem zahtjeva DUZS-a.

U 122 dana PP sezone zračne snage sudjelovale u gašenju 307 požara
Zračne snage iz sastava Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a u ovogodišnjoj PP sezoni sudjelovale su sa šest zrakoplova Canadair CL-415, šest zrakoplova Air Tractor AT-802 i dvama transportnim helikopterima Mi-8 MTV1.
Do početka ovogodišnje PP sezone (od 1. siječnja do 1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a sudjelovale su u gašenju 65 požara, pri čemu su ostvarile oko 1350 letova i oko 170 sati naleta u gašenjima požara.
U 122 dana ovogodišnje PP sezone (od 1. lipnja do 30. rujna) zračne snage sudjelovale su u gašenju 307 požara. U akcijama gašenja ostvarile su 17 473 letova, 2743:40 sati naleta, izbačeno je 81 141 tona vode, utrošeno je 1 739 479 litara goriva, prevezeno 265 osoba te 188 tona opreme, što je mnogo više od 2016. godine, kad je ostvareno 6364 letova, 937:05 sati naleta, izbačeno 34 228 tona vode, utrošeno 618 852 litara goriva, prevezeno 442 osobe te 72 tone opreme. U PP sezoni 2017., ostvareno je 65 protupožarnih izviđanja i pritom je ostvareno 111:15 sati naleta.
Iako po broju požara nije nadmašena rekordna PP sezona 2012., u kojoj su zračne snage sudjelovale u gašenju 364 požara, nekoliko je pokazatelja koji potvrđuju kako je ovogodišnja PP sezona za zračne snage bila sezona najintenzivnijeg djelovanja od svih dosadašnjih. U usporedbi s 2012. godinom, ove je godine nadmašen broj provedenih sati naleta na požarištima, broj izbačenih vodenih bombi, količina utrošenog goriva, ali i pojedinačni nalet po pilotu, koji prosječno iznosi oko 200 sati u akcijama gašenja požara. Također, u kolovozu nije bilo dana bez djelovanja zračnih snaga u gašenjima požara, a sveukupno su u dvama udarnim ljetnim mjesecima ovogodišnje protupožarne sezone (srpanj-kolovoz) zračne snage “mirovale” samo dva dana. Kao dan s najvećim angažmanom zračnih snaga u ovogodišnjoj PP sezoni ocijenjen je 21. kolovoza. Zračne su snage tog dana sudjelovale u gašenju deset požara, a gašenje se odvijalo na još nekoliko lokacija jer je došlo do spajanja više požarišta u jednu vatrenu frontu. Izbačeno je oko 1000 vodenih bombi, što je najveći broj izbačenih vodenih bombi u jednom danu u dosadašnjem dijelu sezone. Također, na požarima u okolici Zadra i Benkovca zračne snage ostvarile su oko 90 sati naleta na požarištima, što je i najveći broj provedenih sati u akcijama gašenja požara u jednom danu u PP sezoni 2017.
Hrvatske zračne snage pomogle su u gašenju požara i drugim zemljama. Tako su u ovogodišnjoj PP sezoni sudjelovale u srpnju u gašenju požara u Crnoj Gori i u kolovozu u BiH, s po dva Canadaira CL-415, pri čemu su ostvarili ukupno 109 letova i 13:50 sati naleta. Također, za vrijeme zajedničkog uvježbavanja u Državi Izrael u lipnju 2017., pripadnici PP eskadrile sudjelovali su u gašenju požara s dvama Canadairima izbacivši 14 vodenih bombi, pri čemu su ostvarile šest sati naleta na požarištu.
Kopnene snage OSRH su tijekom PP sezone 2017., četiri puta angažirane u gašenju požara i to prvi put u lipnju na požarištu Makarska/Podgora sa 184 pripadnika, drugi put u srpnju na požarištu oko grada Splita s 590 pripadnika, treći put u kolovozu na požarištima u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji s po 100 pripadnika, a četvrti put angažirane su također u kolovozu 2017., u Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Zadarskoj županiji.

Autori: Ivana Valentić Mikšik, Dražen Jonjić, Marinko Karačić