Najbolji polaznici vojnih škola 2019./2020.

Nakon završetka još jednog ciklusa izobrazbi na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“ u Hrvatskom vojniku predstavljamo polaznike koji su bili najbolji u ovoj školskoj godini

Iako je ova školska godina zbog pandemije koronavirusa bila drugačija od svih dosadašnjih, nastavni procesi na Hrvatskom vojnom učilištu ”Dr. Franjo Tuđman“ u toj izvanrednoj situaciji odvijali su se nesmetano uz određene promjene. U Hrvatskom vojniku predstavljamo polaznike koji su bili najbolji u ovom ciklusu izobrazbi.

Časnički namjesnik Siniša Šurmin, viši instruktor u odsjeku Visoke dočasničke izobrazbe Dočasničke škole ”Damir Tomljanović Gavran“- najbolji instruktor u školskoj godini 2019./2020.

Biti instruktor na IV. razini slijedno rastuće izobrazbe dočasnika, velika je čast. No čast je samo motivator, bitnije je nešto drugo, a to je svjesnost o važnosti posla koji radim. Držanje nastave na Visokoj dočasničkoj izobrazbi, kruni institucionalnog razvoja dočasnika operativno-strategijske razine, koju pohađaju samo najbolji, iziskuje, osim iskustva, koje nakon gotovo tri desetljeća vojničkog poziva svakako posjedujem, i stalno ulaganje vremena i energije u samorazvoj i unapređenje vlastitog znanja i sposobnosti. Usto, bitna je i prilagodljivost i spremnost na promjene. Moderne metode podučavanja, u kojima instruktor više sluša nego govori i u kojima polaznik nije više samo centar, već i zamašnjak nastavnog procesa te galopirajuće globalne promjene koje stavljaju vojni poziv pred nove izazove, upravo prilagodljivost i spremnost na promjene postavljaju kao glavni imperativ. Ta je prilagodljivost omogućila da u situaciji prijetnje uzrokovane koronavirusom kabinetsku i terensku nastavu i vježbe u iznimno kratkom roku zamijenimo učenjem na daljinu i školsku godinu uspješno privedemo kraju. Običaj je da na kraju izobrazbe polaznici zahvale nastavnicima i instruktorima na uloženom trudu i dobivenom znanju. Ja ću zahvaliti svojim polaznicima jer su me motivirali da budem bolji i jer sam od njih puno naučio. Hvala i mojim kolegama instruktorima, od kojih nisam ni bolji ni predaniji, već ove godine samo sretniji u izboru, nastavnicima Dekanata – predavačima na Visokoj dočasničkoj izobrazbi i svim nadređenim u crti zapovijedanja, čije vođenje, razumijevanje i potpora omogućuje da mi instruktori svoj posao radimo uspješno.

Satnik Krešimir Sudarić, časnik za obuku u Operativnom odsjeku Zapovjedništva Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske – najbolji polaznik 28. naraštaja Intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe ”Blago Zadro“

Biti odabran kao najbolji polaznik Intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe iznimna je čast i sretan sam da su moj rad i zalaganje prepoznati. Velik dio izobrazbe provodio se kroz timske zadaće i vježbe čiji su zaključci i proizvodi bili rezultat zajedničkog rada polaznika. Intergranska zapovjedno-stožerna izobrazba priprema časnike Hrvatske vojske za obnašanje dužnosti na operativnoj i strateškoj razini planiranja i provedbe združenih operacija. Izobrazba je zahtijevala proučavanje razne literature, pisanje radova, prezentiranja, timski rad i kreativnost. Kruna izobrazbe bila je završna vježba u kojoj su sudjelovali svi polaznici Intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe i Visoke dočasničke izobrazbe. Ova se školska godina jednim dijelom razlikovala od prijašnjih zbog pojave i širenja infekcije koronavirusom, međutim, Hrvatsko vojno učilište vrlo je uspješno doskočilo tom izazovu organiziravši učenje i izvršavanje obveza polaznika na daljinu. Vrlo sam zadovoljan provedenom izobrazbom i vjerujem da će mi usvojena znanja puno značiti u budućem radu.

Poručnik Domagoj Šikić, zapovjednik 2. voda, 2. satnije za RBK dekontaminaciju u bojni NBKO – najbolji polaznik 19. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe

Ovo priznanje velika mi je motivacija za nastavak karijere i razvoj u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Izobrazba je započela izobrazbom za razvoj vođa na kampu na vojnom vježbalištu u Gakovu. Ostatak izobrazbe sastojao se od općeg dijela te specijalističkog dijela po rodovima. Dojmovi su pozitivni, pogotovo zbog novih poznanstava te buduće suradnje s kolegama polaznicima.

Poručnik Antonio Donadić, vojni pilot u Eskadrili aviona u 93. krilu HRZ-a, najbolji polaznik 24. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe HRZ-a

Završio sam preddiplomski studij Aeronautike na Fakultetu prometnih znanosti kao kadet te nakon toga letačku obuku na avionima ZLIN 242l i Pilatus PC-9M, te Temeljnu časničku izobrazbu. Priznanje za najboljeg polaznika letačke obuke velika je čast, no moram naglasiti da je cijeli naraštaj vojnih pilota jedan veliki kolektiv te ih sve smatram najboljim.

Izobrazba za vojnog pilota počinje liječničkim pregledima i selekcijskim letenjem, nakon toga kao kadeti pristupamo HVU-u i završavamo preddiplomski studij Aeronautike u trajanju od šest semestara. Tad slijedi dvije godine letačke obuke, koja je vrlo zahtjevna i valja puno truda uložiti kako bi kvalitetno ispunili sve letačke zahtjeve, no s druge strane ona je zabavna, dinamična, te prije svega uzbudljiva. Dinamika posla, adrenalin i ljubav prema letenju privlači nas pilote da svaki dan sjednemo u zrakoplove i vinemo se u visine.

Stožerni narednik Igor Krznar, najbolji polaznik 18. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe Dočasničke škole ”Damir Tomljanović Gavran“

Na školovanje sam upućen iz Središnjice za obavještajno djelovanje, danas Obavještajna pukovnija s mjesta obavještajnog dočasnika. Biti proglašen najboljim polaznikom naraštaja u svakoj osobi budi poseban osjećaj ponosa i zadovoljstva zbog napornog i zahtjevnog programa izobrazbe, pozitivne konkurencije te vrlo visoke motiviranosti svih polaznika izobrazbe. Zato je iznimna čast biti proglašen najboljim polaznikom ovog, kako ga mi volimo zvati, punoljetnog naraštaja. Izobrazba je bila vrlo zahtjevna i kompleksna, kombinacija je teorije, vježbi i terenske nastave. Svaki njezin segment novi je izazov, a nastavnici svoje bogato iskustvo i veliki entuzijazam dijele s polaznicima na najbolji mogući način. Poseban doprinos cjelokupnom sustavu izobrazbe u svim njezinim segmentima daje instruktorski tim dočasnika VDI-ja, koji svojim bogatim znanjem i iskustvom čine ovaj cjelokupni proces znatno pristupačnijim svim polaznicima izobrazbe. Znanja i vještine stečene ovom razinom izobrazbe svrstavaju visoke dočasnike OSRH uz bok kolegama iz NATO-a. Potvrda je i dugogodišnje sudjelovanje cijenjenih kolega dočasnika iz partnerskih zemalja na ovoj i ostalim razinama izobrazbe što je još jedan od pokazatelja uspješnosti i kvalitete izobrazbe.

Pripremila: Martina Butorac

Foto: Mladen Čobanović