Početak zahtjevnog, ali i najboljeg poziva na svijetu

“Ovo je za sve nas velik dan, dan kad s krilima koje dobivamo postajemo čuvari hrvatskog neba,” poručio je na svečanom uručenju letačkog znaka najbolji polaznik obuke 24. naraštaja vojnih pilota kadet Antonio Donadić

”Bilo je izazovno, ponekad i teško, ali ništa se ne može usporediti s tim osjećajem kad sjednete u pilotsku kabinu…,” riječi su kadeta Mirka Kekeza, jednog  od  pripadnika 24. naraštaja vojnih pilota koji su u lipnju i službeno postali dio obitelji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Iza njih su godine rada, truda, želje i odricanja kako bi uspješno ostvarili svoje mladenačke snove. Mladi piloti školovali su se u Središtu za obuku HRZ-a “Rudolf Perešin”, a letačka obuka odvijala se u 392. eskadrili aviona na avionu Pilatus PC-9M i 393. eskadrili helikoptera 93. krila HRZ-a na helikopteru Bell-206 B. U ovoj je generaciji školovanje završilo osam polaznika, od čega četvorica pilota aviona i četiri pilota helikoptera.

U čast  završetka  njihove obuke, 19. je lipnja  u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku održana svečanost na kojoj im je uručen letački znak pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Letački znak, koji je označio početak njihova profesionalna puta, primili su kadeti Antonio Donadić, Lovro Krnić, Mirko Kekez, vojnici Michael Cvjetović, Bruno Bulum, Goran Crnički te poručnici Martin Škrtić i Ivan Lončar.

Uz članove obitelji i prijatelje pilota, na svečanosti su bili i predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske Tomislav Ivić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec te ostali visoki vojni i državni dužnosnici.

Modernizacija zrakoplovstva

“Ovo je za sve nas velik dan, dan kad s krilima koje dobivamo postajemo čuvari hrvatskog neba,” kazao je najbolji polaznik obuke kadet Antonio Donadić, zahvalivši u ime svojeg naraštaja predavačima, instruktorima, rodbini i prijateljima na potpori i poticajima koje su im pružali tijekom svih godina školovanja i izobrazbe.

 ”Sve ovo ne bismo uspjeli da nemamo u sebi tu ljubav i strast za najljepšim poslom na svijetu. Tu istu strast, ljubav, energiju i nadasve ljudsku dušu imali su i naši kolege Marin, Tomislav, Marko i Luka kojih se danas s ponosom prisjećamo,” rekao je odajući počast tragično preminulim pripadnicima HRZ-a.

“Od vas očekujemo puno, da stalno ulažete u sebe, da svaki dan nešto naučite i to primijenite! Čuvajte hrvatsko nebo, svoje obitelji i budite uvijek domovini vjerni,” poručio je predsjednik Milanović poželivši im sreću na njihovu profesionalnu putu.

“Vi, osam novih pilota HRZ-a, predstavljate zajednički uspjeh sustava vojnog školovanja, ali prije svega, to je vaš osobni uspjeh i vaše osobno postignuće na koje imate apsolutno pravo biti ponosni,” izjavio je admiral Hranj poručivši pilotima da u svojoj daljnjoj vojnoj karijeri budu hrabri i oprezni, ali i realni i racionalni.

“Biti vojni pilot znači pripadati vrlo malom broju odabranih koji su svoje sposobnosti, svoje motive i svoja znanja spremni davati u ostvarivanju zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Hrvatske vojske i naše domovine Hrvatske,” rekao je državni tajnik Ivić ističući kako vjeruje da će se ulaganjem dodatnih napora i nadalje nastaviti s modernizacijom zrakoplovstva.

“Danas ste kročili na put prema zahtjevnom, ali i najboljem pozivu na svijetu. Iza vas je dugotrajna i naporna obuka, a ispred vas stoje novi izazovi, dodatna obuka i osposobljavanje za provedbu operativnih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva,” istaknuo je brigadni general Križanec zahvalivši pritom mladim pilotima i njihovim obiteljima na trudu i ustrajnosti koje su pokazali kroz školovanje i obuku.

Nakon uručenja letačkog znaka održan je letački program uz nastup akrobatske grupe “Krila Oluje” s novom dimnom instalacijom i prelet aviona MiG-21, a svojim izvedbama sve prisutne zabavio je Jazz orkestar Hrvatske vojske.


vojnik Bruno Bulum: ”Današnjim danom službeno sam postao pilot, a osjećaj je neopisiv! Puno je faktora važno za uspjeh jednog pilota, a najvažniji je ljubav prema vašem pozivu. Morate biti zaljubljeni u to što radite!

poručnik Martin Škrtić: ”Zašto zrakoplovstvo? Uvijek su govorili – to je izazov, to ne može baš svatko, pa sam rekao – idem probati! Kad sam prvi put poletio, nisam skidao osmijeh s lica tri dana. Znao sam da je to to i da to želim raditi cijeli život.“

 

kadet Antonio Donadić: ”Ovo je samo početak i prva stepenica u našem profesionalnom putu služenja Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i domovini Hrvatskoj. Ponosni smo na današnji uspjeh i spremni za sve izazove koji nas čekaju u našoj letačkoj karijeri. ”

Ružica Kostelac, majka kadeta Donadića: ”Jako sam ponosna, srce mi je k’o avion! Strepim svaki dan, ali sve je to vrijedno onog njegova osjećaja na licu, kad vidim koliko je sretan i koliko uživa u onom što radi!“

Tekst: Doris Ravlić 

FOTO: Mladen Čobanović