15 godina čuvanja istine o Domovinskom ratu

”Ključno načelo rada ovog Centra nije pisanje po mjeri pobjednika, nego pisanje temeljeno na argumentima i znanstvenoj istini,” istaknuo je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata

Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata (HMDCDR) 16. je lipnja u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu obilježio 15. obljetnicu osnutka i rada. Od 2005. godine, kad je osnovan, Centar se potvrdio kao glavna institucija za prikupljanje, sređivanje, čuvanje, stručno i znanstveno istraživanje te publiciranje povijesne istine o Domovinskom ratu. Povodom obljetnice predstavljena je izdavačka i suizdavačka djelatnost Centra od 2017. do 2020. godine te knjiga Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1991. – 1995., knjiga 1-2.

Uz brojne uzvanike, povjesničare i branitelje događaju su nazočili izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je u svojem obraćanju čestitala Centru obljetnicu osnutka, istaknula važnost njegovih dostignuća te djelatnicima zahvalila na njihovim iznimnim uspjesima poželjevši im uspjeh i u budućnosti, te izaslanik Predsjednika Republike Marijan Mareković, koji se pridružio čestitkama naglasivši kako je važnost HMDCDR-a upravo u tome što buduće naraštaje uči istinu o Domovinskom ratu.

Skupljanje građe

”Ključno načelo rada ovog Centra nije pisanje po mjeri pobjednika, nego pisanje temeljeno na argumentima i znanstvenoj istini,” istaknuo je u svojem obraćanju Ante Nazor, dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata te rekao kako je Centar u 15 godina rada obavio velik posao na skupljanju, sređivanju i objavljivanju građe važne za razumijevanje Domovinskog rata.

O knjizi Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini 1991. – 1995. govorili su Nika Pinter, recenzentica knjige i odvjetnica u pravnom timu generala Slobodana Praljka, autor knjige dr. sc. Davor Marijan, urednik knjige general Zlatan Mijo Jelić, ravnatelj Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH Željko Raguž kao i dr. sc. Ante Nazor.

I dok je general Jelić iznio podatak o 3261 poginulom civilu i pripadniku HVO-a te zločinima počinjenima nad njima za koje nitko nije procesuiran, Nika Pinter naglasila je kako na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Haagu nije dominirala istina, a presuda Prlić i ostali nije se temeljila na utvrđenim činjenicama već na spinovima. Povjesničar i autor knjige, Davor Marijan istaknuo je važnost događanja u travnju 1992. kad je HVO potpomognut hrvatskim snagama omogućio BiH da opstane.

Arhivska građa u HMDCDR-u

HMDCDR trenutačno raspolaže sa 17 850 kutija konvencionalnog arhivskog gradiva, više od 4000 sati videozapisa, više od 80 000 slikovnih zapisa te više od 700 sati audiozapisa. U HMDCDR-u 19 osoba zaposleno je na neodređeno vrijeme, a među njima su viši arhivisti i arhivisti specijalisti, doktori znanosti od kojih šestero ima znanstveno zvanje, dok ih troje ima nastavno zvanje. Djelatnici HMDCDR-a godišnje sudjeluju na više od 100 stručnih i znanstvenih skupova, tribina i okruglih stolova, a Centar u prosjeku godišnje objavi šest do sedam knjiga. Kao izdavač ili suizdavač, Centar je objavio ukupno 99 knjiga i zbornika.

Tekst: Lada Puljizević

Foto: Mladen Čobanović