Najelitniji dio Hrvatske vojske

“Ono čime se definitivno možemo ponositi, to su mladi ljudi, mladi kadrovi koji su sposobni izvršiti svaku zadaću koja se postavi pred njih,” poručio je u delničkoj vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija

Uz pripadnike ZSS-a na čelu sa zapovjednikom generalom Pericom Turalijom obljetnici su nazočili i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, general Drago Matanović, kao i predstavnici udruga specijalnih postrojbi

Dodjelom promaknuća i poticajnih mjera te pokaznom vježbom urbanih operacija pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga u vojarni “Stožerni brigadir Ante Šaškor” u Delnicama je 18. svibnja 2021. obilježena 30. obljetnica osnutka specijalnih postrojbi Hrvatske vojske i Dan Zapovjedništva specijalnih snaga. Uz pripadnike Zapovjedništva na čelu sa zapovjednikom brigadnim generalom Pericom Turalijom, svečanom obilježavanju nazočili su i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanik ministra obrane RH i glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović, predstavnici udruga specijalnih postrojbi, predstavnici lokalne vlasti i drugi. U spomen na poginule i nestale pripadnike specijalnih postrojbi Hrvatske vojske položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Čestitajući obljetnicu pripadnicima ZSS-a, predsjednik Milanović izrazio je duboko poštovanje za posao koji su odabrali istaknuvši da je to više od posla, da je to način života i poziv. “Vječna slava i hvala vašim suborcima koji su poginuli za Hrvatsku u vrijeme kad je Hrvatsku branilo malo pravih ljudi. Sve se na kraju i u svakom poslu, posebno u ratu gdje se gine, svodi na malo dobrih ljudi. Vama, malo dobrih, ali pravih ljudi, želim sve najbolje i čestitam godišnjicu vašeg slavnog i besprijekornog puta, da budemo i dalje tu, da radite na sebi, da se usavršavate i da Hrvatska bude sigurna, stabilna i zemlja lijepa za život,” poručio je predsjednik Milanović te, opisujući pripadnike ZSS-a, naveo: “Tjelesno spreman, pomalo opasan na izgledu, rezolutan, to je slika i prilika vojnika. Vaša postrojba i vaši suborci dali su golem doprinos stvaranju i obrani Hrvatske.” Poručio im je da je njihov zadatak prije svega braniti Hrvatsku. “Sudjelovanje u misijama međunarodnih organizacija, NATO-a, dug je i obveza naše zemlje temeljem članstva u tim organizacijama. I tu ćemo biti korektni i pošteni, ali prije svega gledat ćemo svoje interese i voditi računa o tome da svoje vrijedne, ali malobrojne ljude koristimo i angažiramo ondje gdje je prije svega naš interes,” rekao je predsjednik Milanović.

Sposobni i odgovorni

General-pukovnik Matanović istaknuo je kako mu je posebna čast biti danas u Delnicama, čestitati 30. obljetnicu i prisjetiti se ratnog puta specijalnih postrojbi koje su branile domovinu, a posebno svih poginulih suboraca koji su dali živote za današnju slobodu i demokraciju. Također, pohvalio je pripadnike specijalnih snaga istaknuvši specifičnost specijalnih postrojbi koje su najelitniji dio Hrvatske vojske. Poručivši kako je Ministarstvo obrane danas maksimalno usmjereno na modernizaciju i opremanje te stvaranje boljih uvjeta za život i rad hrvatskim vojnicima, general je istaknuo da su upravo hrvatski vojnici jamstvo sigurnosti i opstojnosti hrvatske države i najvredniji resurs koji Hrvatska ima.

Zapovjednik ZSS-a general Turalija rekao je: “Naši korijeni sežu u 1991. godinu, tijekom Domovinskog rata, gdje su pripadnici specijalnih snaga dokazali da su sposobni i odgovorni izvršavati sve svoje zadaće. Nama je cilj bio svih ovih godina, sva njihova iskustva i znanja prenijeti na nove naraštaje, i to uspješno radimo već više od 25 godina. Ono čime se definitivno možemo ponositi, to su mladi ljudi, mladi kadrovi koji su sposobni izvršiti svaku zadaću koja se postavi pred njih.” General Turalija također je istaknuo da je Zapovjedništvo specijalnih snaga danas prepoznato kao poželjan međunarodni partner, a iznad svega kao potencijalan suradnik u izvršenju zadaća u punom spektru specijalnih operacija.

Nakon pokazne vježbe urbanih operacija, jedan od sudionika, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga objasnio je kako se postaje pripadnik specijalnih snaga, istaknuvši da je put dug i da zahtijeva dosta odricanja, a započinje uspješno završenom šestomjesečnom temeljnom obukom za specijalna djelovanja odnosno commando obukom, nakon koje slijede višegodišnje dodatne obuke i edukacije. “Prošli smo dosta dug i izazovan put da postanemo NATO-ova specijalna postrojba po svim kriterijima, ali današnji pripadnici, stvarno mogu s ponosom reći, stoje rame uz rame s mnogo poznatijim postrojbama i smatramo ih ravnopravnim.”

Tekst: OJI

Foto: Mladen Čobanović