Gromoglasan ”Prisežem!“ jubilarnog naraštaja

U vojarni ”123. brigade HV“ u Požegi svečanu je prisegu dao 191 ročnik i  ročnica 30. naraštaja. Na dragovoljno vojno osposobljavanje upućeni su 30. travnja, a završetak je predviđen 28. lipnja

Prisega jubilarnog naraštaja dragovoljnih ročnika u vojarni ”123. brigade HV“ u Požegi opet je bila skromnija nego inače. Naravno, uzrok tome bila je pandemija  zbog koje su u Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva ZOD-a bili prisiljeni uskratiti pozivnice obiteljima i prijateljima ročnika. No, i tog 14. svibnja 2021., ”Prisežem!“ iz grla 161 ročnika i 30 ročnica na pisti vojarne bio je glasan, odrješit i ujednačen kao i uvijek. Niti kape nisu letjele, ali na zapovijed ”Otpust!“ ročnici su ih ujednačeno skinuli s glava i podigli visoko u zrak. Kratka i dostojanstvena ceremonija bila je završena.

Na dragovoljno vojno osposobljavanje ročnici 30. naraštaja upućeni su 30. travnja, a završetak je predviđen 28. lipnja 2021.

Među ročnicama koje su prisegnule i magistra je kineziologije Antonija Pintarić (27) koja se prijavila zbog ljubavi prema domovini i želje da uđe u sustav OSRH. “Obuka je izvanredna, instruktori nam izlaze u susret, a u ova dva tjedna već smo puno naučili,” ističe. Mlada Zagrepčanka već sad izražava određene ambicije, ne razmišlja samo o vojnoj karijeri, nego i o napredovanju. “Kratkoročni cilj mi je uspješno završiti ovo osposobljavanje. Nadam se postati i najbolja ročnica naraštaja, a onda u budućnosti sudjelovati u razvoju opće fizičke spreme hrvatskih vojnikinja i vojnika,” naglašava.

Ročnik Hrvoje Mamić rođen je 1993. godine. Završio je stručni studij ekonomije i poduzetništva te komunikacija, a zanimljivo je i što je zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kupinečki Kraljevec. Iz tog mjesta kod Zagreba i dolazi. Prijavio se na dragovoljno vojno osposobljavanje da stekne znanja i vještine koje bi mu mogle pomoći u životu, a za vojnu karijeru “kako bude, bude!” Obuku smatra zanimljivom i zahtjevnom, želi da bude još izazovnija i što više terenska.  Zanima ga posao u HKoV-u.

Ročnik Dominik Kolarić iz Našica (26) magistar je ekonomije i sin hrvatskog branitelja koji od dječačkih dana razmišlja o vojnoj karijeri. “Prijavio sam se iz radoznalosti, jednostavno me zanima kako je služiti u Hrvatskoj vojsci. Zadovoljan sam instruktorima i zajedništvom nas ročnika, vlada timski duh i vjerujem da će tako biti do kraja obuke,” zaključuje.

 Završetak prilagodbe

Da je riječ o izrazito motiviranoj skupini mladih ljudi, za Hrvatski vojnik potvrdio je i jedan od njihovih instruktora, desetnik Milan Adžić.  Uostalom, takav se entuzijazam i očekuje, prijavljuju se dragovoljno i većina želi nastaviti s vojnom karijerom. Posao  instruktora jako je zahtjevan i težak, a to posebno dolazi do izražaja kad je riječ o ročnicima. ”Svečana prisega znači i završetak prvog dvotjednog razdoblja prilagodbe. Slijedi središnje petotjedno obučno razdoblje, a treći dio posvećen je završnom ocjenjivanju. Prvih nekoliko dana najteže je za ročnike, neki od njih prvi se put susreću i s čizmama, a kamoli s odorom, stajanjem u postroju ili svakodnevnim životom u velikoj skupini ljudi bez puno privatnosti. Tad ih obično nekoliko vidi da vojni poziv nije za njih i odustaju. No, ponavljam, velika većina uspije doći do kraja,” kaže pripadnik Bojne za temeljnu vojnu obuku.


Ročnici na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provode osam tjedana obuke. Tijekom obuke obučavaju se iz sljedećih programskih područja: rukovanje osobnim oružjem, kretanje, komuniciranje, zaštita, reakcije, vojna služba,  tjelovježba i psihološka priprema ročnika. Obuka se provodi u vojarni ”123. brigade HV-a“ u Požegi i njezinim vojnim vježbalištima, strelištu ”Novo Selo“ i logističkom vježbalištu ”Glavica“. Temelji se na iskustvima iz Domovinskog rata, a tijekom godina implementirani su standardi NATO-a. 

Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku dobivaju vojnostručnu specijalnost (VsSp) strijelac, dužnost strijelca roda pješaštva te time ispunjavaju  jedan od propisanih uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječu mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi.


Uz ročnike, njihove zapovjednike i instruktore, svečanosti su nazočili predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, izaslanik ministra obrane RH i glavni inspektor obrane general-pukovnik Drago Matanović,  načelnik GS OSRH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV-a brigadni general Željko Ljubas te drugi čelnici i predstavnici ustrojstvenih cjelina MORH-a, OSRH i Ureda Predsjednika.

Tekst: Domagoj Vlahović

Foto: Mladen Čobanović