Psihofizička spremnost i sjajan timski rad – recept za uspjeh

Desetina Vojnoobavještajne satnije najbrže je i najbolje izvršila deset zadanih zadaća i osvojila titulu najspremnije desetine Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Natjecanje “Najspremnija desetina GOMBR” održano je na vojnom poligonu “Gašinci”, a riječ je o prvom natjecanju na razini desetina u kojem je sudjelovalo 13 desetina iz 11 postrojbi GOMBR-a…

Desetina Vojnoobavještajne satnije najspremnija je desetina Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Njezini pripadnici ovu su titulu osvojili nakon što su najbrže i najbolje izvršili deset zadanih zadaća na vojnom poligonu “Gašinci”, gdje se 16. i 17. ožujka održavalo natjecanje “Najspremnija desetina GOMBR”. Riječ je o prvom natjecanju na razini desetina u kojem je sudjelovalo 13 desetina iz 11 postrojbi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR).
Časnički namjesnik Dario Rosić prvi dočasnik Brigade s 11 dočasnika postrojbi osmislio je koncept natjecanja u sklopu kojeg desetina provodi razne zadaće. One simuliraju borbene zadaće, samo su one ovdje prilagođene za natjecanje. Glavna ideja vodilja bila je činjenica da je upravo desetina temeljni element za provedbu borbenih zadaća, a prema konceptu natjecanja tijekom dva dana provjerava se snaga i slabosti desetina kroz deset doista kompleksnih radnih točaka.
”Unutar tih radnih točaka razvijali smo detalje preko kojih dobivamo sliku u kojoj je zadaći određena desetina bolja ili lošija u odnosu na ostale. Nismo tražili samo puko rješavanje zadaće, već smo to napravili tako da bude psihofizički zahtjevno, ali i tako da se demonstrira timski rad jer su to u konačnici elementi koji karakteriziraju desetinu,” objašnjava časnički namjesnik Rosić koji je bio koordinator za provedbu natjecanja.

Prva radna točka bila je opremanje desetine svom potrebnom opremom, nakon čega su nastavili s naoružanjem te je uslijedila borbena hodnja 25 kilometara. Težak je to zadatak s obzirom na to da toliko kilometara desetine prelaze s kompletnom opremom na leđima, a ona je pak teška oko 30 kilograma. Iako su nakon toliko prijeđenih kilometara pripadnici bili izmoreni, a noge pune žuljeva, pokazali su pravi natjecateljskih duh i unatoč svemu, nitko nije odustao. Na kraju puta čekala ih je četvrta zadaća izrade šatorskog naselja, odnosno mjesta gdje će prenoćiti. No, dolazak noći nije značio odmor za desetine, već početak novog zadatka – noćna hodnja i topografsko snalaženje uz pomoć radiokomunikacijskih sustava.
Drugog dana natjecanja prvi je na redu bio prelazak opasnog područja, savladavanje vodoravnih i okomitih zapreka visine pet metara. Penjanje po užetu iz mnogih je pripadnika izvlačilo posljednje atome snage, ali se nisu predavali. Sve su to pomno promatrali suci koji su bilježili rezultate, ali i kaznene bodove ako netko nije uspio izvršiti dio zadaće. Nakon toga desetine nastavljaju put prema radnoj točki broj sedam. ”Ovdje prolaze logističku popunu. Mi smo im simulirali popunu streljivom, hranom i vodom ukupne težine oko tonu, koju moraju prenijeti od točke A do točke B zajedno s vozilom,” opisuje prvi dočasnik Brigade dok pripadnici desetine guraju natovareno vozilo i iako se promatraču čini da to rade s lakoćom, desetina ulaže velike napore i u ovu zadaću.
Sljedeći je na redu prolazak kontaminiranog područja uz uporabu zaštitne maske. U tu je svrhu napravljen poligon koji djeluje kao filmska scena – prepreke, vatra i dim. Na kraju ove radne točke nalazi se šator ispunjen dimom, a desetina mora u njemu provesti deset sekundi. To ujedno pokazuje jesu li njihovi zaštitni sustavi funkcionalni i mogu li izdržati ovakve uvjete. Slijedi 25 metara minskog polja koje moraju prijeći a da im ne zazvone zvončići koji simuliraju mine, a desetine i to odrađuju više ili manje uspješno. Na ovoj radnoj točki odrađuju i prvu pomoć, odnosno binomi prenose ranjenika na udaljenost 50 metara i ispunjavaju obrazac na osnovi kojeg ih se ocjenjuje. Sve to pozorno promatra zapovjednik GOMBR-a brigadni general Siniša Jurković, koji obilazi desetine na terenu kako bi iz prve ruke saznao dojmove o natjecanju.
I konačno posljednja točka nalazi se na strelištu, gdje pripadnici gađaju mete jurišnom puškom VHS i pištoljem HS2000. Desetine, koje su sastavljene upravo za ovo natjecanje, pripremale su se dva mjeseca, a svaku je činilo osam pripadnika i jedna pripadnica. Nakon  gađanja u Taktičko-operativnom središtu zbrajaju se svi bodovi i ”najspremniji“ mogu početi slaviti.
Kako su nam rekli u Brigadi, raščlamba će pokazati što eventualno treba promijeniti ili doraditi. Ove zahtjevne zadaće također su dobre za testiranje je li oprema dobra i dovoljna za provođenje zadaća. Naglašavaju da traže rješenja za poboljšanje opreme pripadnika jer je temeljni element uz psihofizičku spremnost i posjedovanje adekvatne opreme, a riječ je uglavnom o zaštitnoj opremi.
Drugog dana natjecanja održana je i prezentacija na kojoj su bili prvi dočasnik OSRH i dočasnici većih ustrojbenih cjelina. Oni su nakon obilaska radnih točaka izrazili zadovoljstvo idejom, konceptom i provedbom aktivnosti. Uz ovo natjecanje u GOMBR-u razvijaju koncept prema kojem bi se od sljedeće godine ocjenjivale najbolje posade tenkova te najbolje desetine i posade borbenih vozila pješaštva.
”Desetinu moraju činiti jaki pojedinci, ali desetina je jaka koliko je jak najslabiji pojedinac u njoj,” istaknuo je brigadni general SinišaJurković. “Cilj ovog natjecanja je spojiti sport i temeljne vojničke vještine kako bismo podigli razinu natjecateljskog te sportskog duha, ali istodobno razvijali zajedništvo i međuljudske odnose,” smatra general Jurković koji priželjkuje da se natjecanje sljedeće godine proširi na druge postrojbe i razine te da se tako pronađe najbolja desetina u OSRH.

KONAČNI POREDAK
Prvo mjesto: Desetina Vojnoobavještajne satnije
Drugo mjesto: 2. desetina 1. mehanizirane bojne Sokolovi
Treće mjesto: 1. desetina 2. mehanizirane bojne Pume

Tekst i foto: Petra KOSTANJŠAK