Hrvatski vojnici pobjednici natjecanja desetina u Poljskoj

Natjecanjem se testirala tjelesna pripremljenost i timski rad u fizički stresnom okružju, kroz četiri radne točke na kojima su morali svladati različite zadaće i u najkraćem vremenu preći udaljenost od oko pet kilometara, a ukupno se natjecalo šest desetina

Pripadnici 6. hrvatskog kontingenta u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (eFP – Enhanced Forward Presence) u Republici Poljskoj pobjednici su natjecanja desetina koje je održano 13. lipnja u organizaciji satnije Munje 3. bojne 2. konjičke pukovnije Kopnene vojske SAD-a. Ukupno se natjecalo šest desetina, i to tri iz američkog kontingenta te po jedna desetina iz hrvatskog, rumunjskog i britanskog kontingenta.

Natjecanjem se testirala tjelesna pripremljenost i timski rad u fizički stresnom okružju, kroz četiri radne točke na kojima su morali svladati različite zadaće i u najkraćem vremenu preći udaljenost od oko pet kilometara. Natjecatelji su svladavali zadaće u odori, sa zaštitnim prslukom i pločama, cijelo vrijeme noseći sa sobom četiri kanistra napunjena vodom i metalnu polugu za vuču. Na prvoj radnoj točki morali su napraviti ukupno 200 marinaca. Druga radna točka bila je vuča ranjenika 100 metara uzbrdo i natrag, dok je na trećoj radnoj točki svaki natjecatelj morao nositi dva kanistra 50 metara u jednom smjeru i natrag. Na zadnjoj radnoj točki desetine su morale napraviti 100 čučnjeva, 100 prebacivanja s jednog na drugo rame i 100 pregiba s polugom za vuču te se trčeći i dalje pod opterećenjem vratiti do startne točke.

Timski rad

Jedan od natjecatelja iz sastava 6. hrvatskog kontingenta vojnik Jerko Galešić rekao je nakon prolaska kroz cilj: ”Bilo je naporno. Radili smo kao tim i podjednako podijelili teret. Bitno je da smo sve odradili timski jer je natjecanje  bilo gotovo tek kad je zadnji od nas stigao na cilj. Najzahtjevnija radna točka bila je vuča ranjenika uzbrdo. Do samog cilja nismo znali da smo pobjednici.“

Poručnik Matija Sabađija naglasio je važnost timskog rada u ovakvim natjecanjima. ”Dobar je osjećaj da smo najbolji. S obzirom na to da ćemo mi organizirati sljedeće natjecanje, na nama je teret i obveza da najbolji i ostanemo,” dodao je.

Svrha ovog natjecanja jest stvaranje okružja koje promovira zdrav način natjecanja i podiže psihičku i tjelesnu sposobnost desetina. No, sudjelovanjem svih savezničkih postrojbi iz Borbene grupe Poljska ovo natjecanje podupire razinu njezine ukupne interoperabilnosti.

U vrijeme provedbe mjera koje su na snazi u sjedištu Borbene grupe zbog sprečavanja širenja zaraze koronavirusom, svaki vid natjecanja i upoznavanja pridonosi podizanju morala svih pripadnika smještenih na poligonu. Natjecanje se odvijalo uz poštivanje svih propisanih mjera.

Tekst: 6. HRVCON

Foto: skupnik Justin Stafford/eFP BG-POL