Timski rad i dobra priprema ključni su za pobjedu

 ”Tajna pobjede je kolektiv, zajednička predanost i uvježbanost, a mi – jednostavno, bili smo najbolji,” rekao je desetnik Ivica Budić, zapovjednik logističkog tima ZzP-a, koji je osvojio prvo mjesto na Međunarodnom natjecanju logističkih desetina održanom na vojnom vježbalištu ”Gakovo”

Na vojnom vježbalištu “Gakovo” 17. je listopada 2019. završeno 4. Međunarodno natjecanje logističkih desetina (Logistics Super Squad Competition) na kojem je u konkurenciji vojnih logističkih timova iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke i SAD-a prvo mjesto osvojila desetina Zapovjedništva za potporu Hrvatske vojske. Drugo je mjesto zauzela logistička desetina iz Češke, treći su bili predstavnici Slovenije, dok su se na četvrtom i petom mjestu smjestili predstavnici Mađarske i SAD-a.

Natjecanje koje je prvi put održano u Sloveniji 2016. godine, zadnje dvije godine održava se u Republici Hrvatskoj na vojnom vježbalištu ”Gakovo“  u vrhunskoj  organizaciji domaćina, Zapovjedništva za potporu (ZzP) Hrvatske vojske. Obraćajući se okupljenima prije početka natjecanja, zapovjednik ZzP-a general-bojnik Mladen Fuzul naglasio je važnost ovog i ovakvih natjecanja, koja pružaju mogućnost pripadnicima oružanih snaga hrvatskih i savezničkih, partnerskih zemalja da razmijene iskustva i sportski odmjere snage.  ”Prihvaćanjem ovog natjecanja želimo dati svoj doprinos i razvoju vojničkih vještina u području vojne logistike,” naglasio je general-bojnik Fuzul.

Svaka desetina sastojala se od devet članova među kojim je uz zapovjednika bilo osam članova desetine okupljenih po logističkim specijalnostima. Tako su se u timovima nalazili kuhari, vozači, mehaničari za pješačko naoružanje, intendanti i borbeni spasioci – CLS, a prema propozicijama natjecanja najspremnija je bila ona desetina koja u najkraćem roku prijeđe stazu natjecanja te u skladu s propisanim standardima uspješno izvrši sve zadaće na stazi.

 Svladavanje staze

Dan prije glavnog natjecanja održano je natjecanje u kuhanju na kojem su predstavnici logističkih ekipa pripremali vojnička jela, a rezultati su određivali startne pozicije timova za glavno natjecanje. Pobjednici u kuhanju, ekipa ZzP-a,   krenula je sa startne linije u 8 ujutro, a dalje, u razmacima od po 15 minuta kretale su ekipe Mađarske, SAD-a, Slovenije i Češke.

Natjecanje se održalo na stazi približne duljine 17 kilometara po kojoj su se natjecatelji iz pet zemalja kretali noseći svaki oko devet kilograma opreme te svladavajući postavljene prepreke i ispunjavajući vojničke zadaće. Na taj su način svi natjecatelji prije ulaska u cilj morali demonstrirati uvježbanost temeljnih vojničkih vještina kombiniranih sa specijalističkim logističkim vještinama raspoređenim po radnim točkama.

Spremnost, znanje, motiviranost, psihofizička izdržljivost i pripremljenost te naglašena važnost zajedničkog, timskog rada i uigranosti bili su od presudne važnosti za svladavanje staze na kojoj su natjecatelji provodili i zadaće navigacije pomoću natjecateljskog zemljovida i kompasa. Praćene su i ocjenjivane sposobnosti preciznog gađanja air soft pištoljem i puškom, bacanje bombi na cilj, gašenje požara naprtnjačama V 25, prolazak kroz kontaminirano zemljište i pružanje prve pomoći, unošenje koordinata na zemljovid i izrada rute, podizanje šatora M-70, logistička popuna uz prelazak pješačkih zapreka sa sanducima streljiva, otklanjanje neispravnosti na Browningu, izrada zečjeg nasipa te rješavanje problema onesposobljenog kamiona.

 

Nakon višesatnog, srčanog nadmetanja u cilj je prva ušla logistička desetina Hrvatske vojske, češki tim koji je sa startne pozicije krenuo zadnji, čak sat vremena nakon hrvatskog uspio je nadoknaditi to vrijeme i osvojio je drugo mjesto dok je logistička desetina iz Slovenije bila treća. Predstavnica Slovenske vojske, desetnica Marijeta Podlesnik (OR2) nakon ulaska u cilj kratko je prokomentirala: ”U ovom je natjecanju najvažnija bila srčanost i timski duh.  Nismo se stigli posebno pripremati, ali jednostavno smo dobar tim, dobra ekipa, vrijedni smo, srčani i uporni.”

Natjecanje koje je proteklo u skladu s pravilima, u prijateljskom i prije svega sportskom ozračju bilo je odraz sportske kulture svih pripadnika oružanih snaga, a prema riječima načelnika Stožera zamjenika zapovjednika ZzP-a brigadira Ivana Raosa, ono je bilo i odlična osnova za razvoj buduće suradnje i stvaranje jačih veza između postrojbi i zemalja saveznica. ”Najbolji i najspremniji natjecatelji ponijet će u svoje postrojbe priznanja, te će na najljepši i najbolji način  pridonijeti popularizaciji ovog natjecanja,” zaključio je brigadir Raos.

Međunarodno natjecanje bila je prilika da se na vojnom vježbalištu ”Gakovo“ nađu i predstavnici hrvatskih tvrtki koje proizvode vojnu opremu i naoružanje, a sve s ciljem jačanja obrambeno-gospodarske suradnje među zemljama i oružanim snagama. Svoje proizvode predstavili su Čateks, Galeb, Galoko, Jelen, Hemco, HS Product, Odjeća, Šestan-Bush, Šešir, Kroko i RIZ Profesionalna elektronika.


Zapovjednik pobjedničkog logističkog tima iz ZzP-a

Desetnik Ivica Budić, pirotehničar iz Bojne za opskrbu Slunj 

”Nismo mogli znati da ćemo biti najbolji jer su se ove godine okupile dobre ekipe i bili su nam ozbiljni konkurenti. Mi smo prijašnjih godina osvajali prvo mjesto, drugo mjesto, znamo da smo spremni, dobro pripremljeni i znali smo da smo favoriti – ali to je trebalo dokazati i na stazi. I u tome smo uspjeli. Ponosan sam na ekipu jer su dali sve od sebe i odradili su sve što smo dogovorili. Pripreme nisu bile duge, ali znali smo  otprilike tko će sve biti u ekipi pa smo se individualno, poslije posla pripremali,” rekao je desetnik Budić te zaključio: ”Tajna pobjede je kolektiv, zajednička predanost i uvježbanost, a mi – jednostavno, bili smo najbolji.”

 

Lada PULJIZEVIĆ,

FOTO: Mladen ČOBANOVIĆ