Najveći kineski razarač

Kinesko brodogradilište Jiangnan blizu Šangaja porinulo je 28. lipnja prvi razarač naoružan vođenim projektilima oznake Type 055 nove klase namijenjene mornarici Narodnooslobodilačke vojske (PLAN). Brod duljine 180 m bit će najveći kineski razarač. Rad na konstruktivnim dijelovima broda, za koji se očekuje da će igrati glavnu eskortnu ulogu u kineskoj desantnoj borbenoj skupini kao i onoj nosača zrakoplova, započeo je 2014. Ulazak prvog broda u klasi u operativni sastav kineske mornarice, očekuje se 2019. Jane’s Fighting Ships donosi da razarač Type 055 ima ukupnu širinu 19 m, a gaz samog trupa iznosi 6,6 m. Procijenjena najveća brzina koju bi nova klasa razarača trebala postizati je 30 čv, a standardni je doplov 5000 NM pri brzini od 12 čv.

(Foto: Xinhuanet)

Pojedinosti o temeljnom naoružanju trenutačno su spekulativne. No, pozivajući se na intervju s neimenovanim vojnim analitičarom na kineskoj središnjoj televiziji (CCTV), Jane’s je u veljači 2015. izvijestio da će razarač biti opremljen s 128-cijevnim sustavom za vertikalno lansiranje u dvjema mrežama po 64 cijevi.
Platforma je vjerojatno sposobna ispaliti YJ-100 protubrodske rakete dugog dometa, kao i protupodmorničke i protuzrakoplovne projektile. Topničko naoružanje sastoji se od jednog mornaričkog topa kalibra 130 mm i dvaju sustava namijenjena bliskoj borbi Type 1130 kalibra 30 mm.

Maja PTIĆ GRŽELJ