Porinut prvi japanski razarač klase Maya

Japan Marine United porinuo je u svojem brodogradilištu u Yokohami prvi od dvaju novih poboljšanih razarača klase Atago namijenjenih japanskim pomorskim snagama. Svečanost porinuća održana je 30. srpnja. Spomenuti razarač nosi ime “Maya”, po planini iznad grada Kobea i krstarici iz Drugog svjetskog rata. Trebao bi biti uveden u operativnu uporabu tijekom 2020. godine, nakon konačnog opremanja i izvođenja programa pokusnih plovidbi.

(Foto: JMSDF)

Razarači klase Maya duljine 170 m i istisnine 8200 t bit će opremljeni posebnom inačicom borbenog sustava Aegis Baseline 9.C2 / Ballistic Missile Defense 5.1 nazvanom J7, a pokretat će ih pogonski sustav COGLAG, od dvaju kombiniranih plinsko turbinskih električnih motora i plinske turbine. Postizat će najveću brzinu od 30 čvorova, a posada svakog brojit će 300 članova.
Razarač “Maya” imat će i Raytheonov senzorski alat za dijeljenje podataka Cooperative Engagement Capability (CEC), koji se trenutačno nalazi samo na brodovima američke i australske mornarice. Bit će naoružan projektilima SM-3 Block IIA za presretanje balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa te će moći lansirati protuzračne projektile SM-6.

Maja PTIĆ GRŽELJ