Porinuta druga Maya

(Foto: JSDMF)

Tvrtka Japan Marine United porinula je u svojem brodogradilištu u Yokohami drugi novi poboljšani razarač klase Atago, odnosno novoimenovane klase Maya namijenjen japanskoj ratnoj mornarici. Spomenuti razarač ima ime “Haguru” i oznaku DDG 180. Trebao bi biti uveden u operativnu uporabu tijekom 2021., nakon konačnog opremanja i pokusnih plovidbi.
Razarači klase Maya duljine 170 m i istisnine 8200 t bit će opremljeni posebnom inačicom borbenog sustava AEGIS nazvanom J7, a pokretat će ih pogonski sustav COGLAG, od dvaju kombiniranih plinsko-turbinskih električnih motora i plinske turbine. Postizat će najveću brzinu od 30 čvorova, a posada svakog brojit će 300 članova.
Razarači klase Maya bit će naoružani glavnim mornaričkim topom Mk 45 Mod 4, projektilima SM-3 Block IIA za presretanje te će moći lansirati protuzračne projektile SM-6.
Vodeći brod klase, Maya (DDG-179), porinut je u srpnju 2018. i trenutačno se nalazi na pokusnim plovidbama prije službenog uvođenja u operativnu uporabu u ožujku 2020.

Maja PTIĆ GRŽELJ