Prvi Arleigh Burke Serije III

(Foto: Huntington Ingalls Industries)

Huntington Ingalls Industries (HII) položio je u brodogradilištu u Pascagouli, Mississippi, kobilicu prvog razarača klase Arleigh Burke Flight III (Serija III). HII službeno je počeo gradnju broda USS “Jack H. Lucas” (DDG 125), još u svibnju prošle godine rezanjem prvog lima.
Dobro poznata i brojna klasa razarača američke mornarice u novoj će seriji imati supermoderni AESA radar namijenjen protuzračnoj i proturaketnoj obrani AN/SPY-6 (ili Air and Missile Defense Radar – AMDR), koji će zamijeniti sustav AN/SPY-1 ugrađen u prethodne razarače u klasi. Zahvaljujući radaru, Flight III imat će poboljšanu sposobnost PZO-a i proturaketne obrane. AMDR će združeno djelovati s Baselineom 10, najnovijom inačicom borbenog sustava Aegis, koja bi inicijalnu operativnu sposobnost trebala dosegnuti 2023. godine, otprilike u vrijeme kad “Jack H. Lucas” uđe u operativnu uporabu.
Razarači spomenute klase koriste se kao potpora zračnoj, podmorskoj, površinskoj, udarnoj i balističkoj raketnoj obrani. Američkoj ratnoj mornarici omogućuju također protupodmorničke i protubrodske sposobnosti, kao i sposobnosti zapovijedanja i nadzora.

Maja PTIĆ GRŽELJ