Napokon Admiral Grigorovič

Ruska mornarica konačno je uvela u operativnu uporabu prvu fregatu istoimene klase, projektne oznake Project 11356M, Admiral Grigorovič, dvije godine kasnije u odnosu na postavljene terminske planove. Službeno podizanje zastave održano je 11. ožujka u brodogradilištu Jantar u Kaliningradu nakon više od pet godina od postavljanja kobilice broda u prosincu 2010. Plovilo će djelovati u sastavu Crnomorske flote u Sevastopolju.
Od porinuća u ožujku 2014. fregata je provodila niz pokusnih plovidbi u Baltičkom i Barentsovu moru. Govoreći na svečanosti podizanja zastave, potpredsjednik United Shipbuilding Corporationa (Jantarovo matično društvo) Igor Ponomarev, izjavio je da je brod uspješno prošao sva ispitivanja i testove te pokazao visoku kvalitetu gradnje. Ponomarev je dodao da će drugi i treći brod u klasi, Admiral Essen i Admiral Makarov, također ući u operativnu uporabu tijekom 2016.

(Foto: United Shipbuilding Corporation)

Fregate klase Admiral Grigorovič istiskuju 3620 t pri duljini 124,8 m te su nastale kao izvedenica fregata klase Talwar koje je Rusija izgradila za potrebe indijske RM (a koje su opet izvedenica ranijeg projekta fregata klase Krivak). Prema navodima ruske RM klasa Admiral Grigorovič naoružana je Kalibr-NK (SS-N-30A) krstarećim raketama, 3S90M Štil-1 (SA-N-7C) PZO sustavom (izvedenica kopnenog sustava Buk), jednim A-190 100 mm mornaričkim topom, RBU-6000 protupodmorničkim dubinskim bombama, te dvama 30 mm AK-630 sustavima namijenjenima bliskoj borbi (CIWS).
Rusija u svojim knjigama narudžbi ima ukupno šest fregata klase Admiral Grigorovič, iako se ne očekuje da će posljednja tri plovila biti isporučena ruskoj mornarici. Razlog tome je što se propulzijski sustav čitave klase oslanja na ukrajinske plinske turbine DN-59, a Ukrajina više ne izvozi vojnu opremu u Rusiju. Kao rezultat navedenog, Rusija je morala svojedobno obustaviti gradnju posljednje tri fregate i nada se međunarodnom kupcu za njih. Bez obzira na sve, brodogradilište Jantar 1. je ožujka porinulo četvrtu fregatu imena Admiral Butakov.

Maja PTIĆ GRŽELJ