Ruske fregate za Indiju?

Jane’s je početkom kolovoza objavio, a mnogi svjetski mediji prenijeli da će Rusija Indiji prodati i isporučiti tri fregate klase Admiral Grigorovič (Projekt 11356M) izvorno namijenjene crnomorskoj floti ruskog RM-a. Dogovoreno je da će Indija primiti drugu seriju od tri fregate. Također se navodi kako je indijska strana već primila dvanaest setova rezervnih alata i pribora za brodove.

(Foto: United Shipbuilding Corporation)

Aktualni ruski problem jest što fregate rabe ukrajinske Zorja-Mašprojekt plinske turbine kao pogonsko postrojenje. Ukrajinska kriza zatvorila je vrata suradnji između Moskve i Kijeva. Iako je Rusija primila pogonske sustave za prve tri fregate, ukrajinska obustava izvoza ostavila je Rusiju bez posljednje tri turbine, a izvorne ruske turbine eventualno će biti dostupne nakon 2019. godine. Jane’s navodi da postoji opcija da Indija nabavi sporni pogonski sustav direktno od Kijeva. U međuvremenu Moskva i New Delhi razmatraju transport trupova fregata iz baltičkog brodogradilišta Jantar u Indiju kako bi se omogućila daljnja izgradnja brodova i ugradnja pogonskog sustava u Indiji.
Dodatne tri fregate Projekt 11356 za indijsku ratnu mornaricu, ”Admiral Butakov” (360), ”Admiral Istomin” (361) i “Admiral Kornilov” (362) navodno će biti opremljene krstarećim raketnim sustavom BrahMos. Fregate klase Admiral Grigorovič inačica su fregata klase Talwar (Krivak III) od kojih je šest izgrađeno za potrebe indijske RM, također u brodogradilištu Jantar između 2003. i 2013. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ