Fregate klase Grigorovič na prodaju?

Sukladno neimenovanom izvoru koji je prenio Jane’s, Rusija se nada da će pronaći međunarodnog kupca za zadnje tri fregate klase Admiral Grigorovič (oznaka Project 11356M) koje se grade za domaću ratnu mornaricu. Ministarstvo obrane preraspodjeljuje financijska sredstva, inicijalno namijenjena trima fregatama, za gradnju drugih, prioritetnijih brodova. Fregate se grade u kalinjingradskom brodogradilištu Jantar, a za pogon koriste plinske turbine ukrajinskog proizvođača Zorja-Mašprojekta. Iako je Rusija primila pogonske sustave za prve tri fregate u klasi, ukrajinska obustava izvoza robe vojne namjene ostavila je zadnje tri fregate bez pogonskog sustava odnosno turbina. Prvotna je namjera bila da će alternativne M90FP turbine proizvoditi tvrtka Saturn. Međutim, ne mogu biti isporučene prije 2019./2020. što bi bilo daljnje produljenje programa koji je ionako već u višegodišnjem kašnjenju. Preostaje opcija otvorena za međunarodnog kupca koji bi fregate nabavio u Rusiji, a plinske turbine posebno u Ukrajini.

(Foto: Jantar)

Indija je pokazala interes za prihvat triju fregata koje se zapravo temelje na ukupno šest fregata klase Talwar izgrađenih za potrebe njezina RM-a. Ovog je srpnja pokazala veći interes za gradnju tih fregata prema licenciji u domaćim brodogradilištima, nego za kupnju već izgrađenih. Nakon objavljenih novosti, Indija nije pokazala daljnje namjere vezane uz taj projekt.


Prva fregata u istoimenoj klasi Admiral Grigorovič trenutačno prolazi testiranja i primopredajna ispitivanja, a dostava ruskoj Crnomorskoj floti očekuje se ovih dana što znači dvogodišnje kašnjenje u isporuci. Druga fregata u klasi, imena “Admiral Essen”, trenutačno prolazi ispitivanja opreme i uređaja na doku, a njezina se isporuka očekuje do kraja godine.


Maja PTIĆ GRŽELJ