Napredak programa Astute

Četvrta podmornica u klasi Astute za britansku mornaricu, imena “Audacious”, službeno je porinuta 28. travnja u BAE Systemsovu brodogradilištu u Barrow-in-Furnessu. Podmornica je dan prije izvađena iz proizvodne hale Devonshire Dock Hall, a poput prethodnika, spuštena je u vodu s pomoću sinkrolifta. Sad započinje sljedeća faza u gradnji, koja se odnosi na konačno opremanje, ispitivanja u doku te lučka ispitivanja, nakon čega će se zaputiti na brodograđevne i primopredajne pokusne plovidbe. Sukladno terminskim planovima, pokusne plovidbe trebale bi započeti sljedeće godine. Gradnja podmornice “Audacious” započela je krajem ožujka 2009., a ulazak u operativnu uporabu mornarice očekuje se tijekom 2018. godine.

(Foto: BAE Systems)

Nekoliko dana prije, 19. travnja, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je dodjelu ugovora u vrijednosti 1,4 milijarde funti za izgradnju nove podmornice klase Astute. Nazvana “Agamemnon”, šesta je od ukupno sedam plovila u klasi koja će biti izgrađena za britansku mornaricu. Gradnja podmornice “Agamemnon”, istisnine 7400 tona i duljine 97 metara, započela je 2012. i dobro je napredovala u Devonshire Dock Hallu u Barrowu, usporedno s petom podmornicom u klasi, imena “Anson,” i sedmom, još uvijek neimenovanom. Njihove sestrinske podmornice “Astute”, “Ambush” i “Artful” već se nalaze u operativnoj uporabi.
Podmornice klase Astute među najsposobnijim su i tehnološki najnaprednijim na svijetu. Uz posao na gradnji podmornica klase Astute, BAE Systems također je i industrijski voditelj programa Dreadnought, što je zapravo ime sljedeće generacije podmornica na nuklearni pogon za britansku mornaricu.

Maja PTIĆ GRŽELJ