Narudžba poljskih fregata Miecznik

(Foto: Ministerstwo Obrony Narodowej)

Ministarstvo obrane Poljske objavilo je 27. srpnja da je u vojnom brodogradilištu Gdynia potpisan između Poljskog inspektorata za naoružanje i konzorcija PGZ-MIECZNIK sporazum o isporuci triju fregata mornarici u sklopu programa Miecznik.
Spomenuti program predviđa izgradnju triju modernih površinskih borbenih plovila klase fregate namijenjenih potrebama poljske mornarice.
Te će višenamjenske jedinice povećati operativne sposobnosti izvršavanja zadaća na moru, što će pridonijeti zaštiti pomorskih ruta, povećati vojnu sigurnost i potencijal odvraćanja, kao i ojačati položaj Poljske na međunarodnoj sceni. Plovilo specijalizirano za obranu obalnog područja, kodnog naziva Miecznik, važan je sastavni dio programa. Njegova se namjena ne razlikuje od tradicionalne višenamjenske korvete, iako će postojati razlike među prioritetima zadaća kao i u opremi.
Ministar obrane Mariusz Błaszczak rekao je u intervjuu da će brodovi biti opremljeni protuzračnim i proturaketnim te protubrodskim i protukopnenim sustavima, kao i torpedima namijenjenim protupodmorničkom djelovanju.
Kako je 9. kolovoza objavio portal Jane’s, poznate su i tri strane tvrtke – finalista na natječaju za temeljni koncept poljske fregate na osnovi kojeg će brodogradilište u Gdyniji izgraditi brodove. To su španjolska Navantia s dizajnom koji se bazira na fregati F-100, zatim britanski Babcock s dizajnom Arrowhead 140 i njemački ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) s dizajnom MEKO A300. Kandidati će sad ući u fazu u kojoj će naručitelju predočiti detaljne ponude, a poljska se odluka očekuje početkom iduće godine. Prema trenutačnim planovima, prvi će brod biti porinut četiri godine nakon potpisa ugovora, a sva tri bit će dostavljena do 2034. godine.

Maja PTIĆ GRŽELJ