Gradnja i modernizacija francuskih fregata

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian ovlastio je 21. travnja DCNS da započne razvoj, projektiranje i gradnju pet fregata srednje veličine (frégates de taille intermédiaire – FTI) za francusku mornaricu. Sukladno tomu, DCNS će predložiti francusku inačicu svoje nove Belharra fregate koja je predstavljena na Euronavalu 2016. Isporuka fregata istisnine 4000 tona, opremljenih za protupodmorničko djelovanje, s proširenim samoobrambenim i diverzantsko-projekcijskim sposobnostima, započet će 2023., a očekuje se da će prva biti uvedena u operativnu uporabu 2025. godine. DCNS-ov partner u izgradnji, tvrtka Thales, opremit će fregate elektroničkom opremom, uključujući Sea Fire Radar i Captas sonar. Fregate će biti opremljene i MBDA-inim projektilima zemlja-zrak ASTER 30. Nove fregate, s invertiranim dizajnom pramca za veću stabilnost pri velikim brzinama, po svojoj su veličini i dimenzijama između višenamjenskih fregata FREMM istisnine 6000 tona i korveta Gowind istisnine u rasponu između 2500 i 3000 tona.

(Ilustracija: DCNS)

Francuska agencija za vojnu nabavu (Direction Générale de l’Armament – DGA) dodijelila je ubrzo potom, 2. Svibnja, DCNS-u ugovor za nadogradnju triju od ukupno pet aktivnih fregata klase La Fayette francuske mornarice. Ugovor je usklađen s odlukom ministra obrane Le Driana o pokretanju tog programa prepravaka i nadogradnje. Program modernizacije pomoći će održati flotu od petnaest aktivnih fregata tijekom prijelazne faze, što će biti potrebno zbog dolaska spomenutih novih FTI fregata. Modernizacija će započeti 2020., a provodit će se u Toulonu. Dostava prve od triju nadograđenih fregata očekuje se 2021. godine. Fregate klase La Fayette prvi su put ušle u uporabu između 1996. i 2001. godine. Obnova će obuhvaćati platformu, kao i borbeni sustav, zajedno s obnovom strukture plovila. Ugradit će se i elektronički i računalni sustavi za upravljanje novim sustavima, kao što su pogonski sustavi i upravljački uređaji. Osim toga, sustav upravljanja borbom zamijenit će se inačicom projektiranom za nosač zrakoplova “Charles de Gaulle”. Modernizirane će biti taktičke podatkovne veze, dok će protuzračni obrambeni sustav Crotale biti zamijenjen dvama poboljšanim SADRAL lanserima.
Fregate će biti opremljene protupodmorničkim kapacitetima te integrirane s trupnim sonarom i različitim torpednim protumjerama.

Maja PTIĆ GRŽELJ