Nastava Visoke dočasničke izobrazbe na području Gorskog kotara i Istre

Od 11. do 14. travnja polaznici 20. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe (VDI) provodili su nastavu iz predmeta Taktičke operacije (Specijalne operacije) te su posjetili Počasno-zaštitnu bojnu (PZB) na Brijunima i Radarsku postaju ”Učka“ u sklopu Programa nastavnih posjeta i Programa aktualnih predavanja.

Polaznici su posjetili Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) gdje su im se obratili zapovjednik i prvi dočasnik. S instruktorima VDI-ja bili su u Puli i upoznali se s njezinom vojnom i kulturnom poviješću, a na Brijunima im je predavanje održao zapovjednik Posadne satnije PZB-a, bjn Marjan Žagar i njegov prvi dočasnik nnr Munib Hadžić. Upoznali su polaznike sa zadaćama i zahtjevima koji se postavljaju pred sve pripadnike postrojbe s naglaskom na funkcioniranje i rad dočasničkog lanca potpore. Specifičnost i obim posla uz profesionalnost i srdačnost svih pripadnika PZB-a, ostavili su dubok dojam, a polaznici VDI-ja obišli su i Nacionalni park Brijuni. Zadnjeg dana uslijedio je uspon na Učku gdje su u sklopu nastave posjetili RP ”Učka“ iz sastava bojne ZMIN. Posjetom radarskoj postaji i upoznavanjem s njezinim radom i mjestom unutar kontrole zračnog prometa zaokruženo je gradivo iz Zračnih operacija.

Tijekom nastavnog putovanja zapaljene su i svijeće za sve poginule i stradale pripadnike specijalnih postrojbi u Domovinskom ratu čije su slijednice ZSS i PZB.

Visoka dočasnička izobrazba najviša je razina slijedno rastuće izobrazbe dočasnika, operativno-strategijske razine koja osim združenog ima i međunarodni karakter. Osim polaznika iz OSRH pohađaju je i polaznici naših partnerskih, savezničkih i prijateljskih zemalja. U 20. naraštaju VDI-ja 12 je polaznika i polaznica iz OSRH, jedna polaznica iz Sjeverne Makedonije te po jedan polaznik iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.