Natjecanje Shama Challenge 2019  u Libanonu

U kampu Shama 13. travnja 2019. u organizaciji pripadnika Slovenske vojske održano je natjecanje Shama Challenge 2019. Uz pripadnike 2. HRVCON-a OSRH sudjelovali su i pripadnici Oružanih snaga Slovenije, Italije, Irske, Malezije i Kine.

Na jednodnevnom natjecanju natjecatelji su izvršavali niz zadaća kao što su: orijentacijsko trčanje u dnevnim uvjetima, guranje vozila VTLM Iveco, prevrtanje kamionske gume, prenošenje sanduka sa streljivom, izrada plana i prolaz kroz zapreku, prijenos ranjenika preko prepreka s borbenom opremom te penjanje na umjetnoj stijeni bez borbene opreme. Glavni cilj natjecanja bio je timski svladati sve zadaće u čemu je hrvatski tim od pet pripadnika u potpunosti uspio.

Sudionici su uz dobru tjelesnu spremnost morali iskazati i sposobnosti s kojima su se prvi put susreli, pa je tako natporučnik Matija Merkaš bio jedan od triju pripadnika koji su u potpunosti uspjeli svladati prelazak umjetne stijene. Pokazane vještine sudionika bilježio je međunarodni tim ocjenjivača. Među 11 timova pripadnici 2. HRVCON-a zauzeli su šesto mjesto.

Nakon natjecanja održana je svečana ceremonija na kojoj je zapovjednik Sektora Zapad brigadni general Diodato Abagnara uručio priznanja najboljim ekipama i svim sudionicima natjecanja.

OJI/Foto: UNIFIL