NATO U 2017.

SIJEČANJ
Početak godine u baltičkim zemljama, članicama NATO-a, već je tradicionalno obilježen rotacijom misije nadzora zračnog prostora (BAP) koju provode saveznice s borbenim avionima u namjenski organiziranim postrojbama. Na ceremoniji u zrakoplovnoj bazi ”Šiauliai“ odgovornost su u okviru 43. rotacije na četiri mjeseca preuzeli Nizozemci s avionima F-16AM zamijenivši Francuze i njihove Miragee 2000-5. U bazu u Litvi pripadnici Kraljevskog ratnog zrakoplovstva vratili su se nakon 12 godina. Istu su misiju obavljali i 2014., no iz baze ”Malbork“ u Poljskoj, tada se sigurnosna situacija na istoku Europe zakomplicirala jer je Rusija anektirala Krim. Druga ”polovina“ BAP-a bazirana je u bazi ”Ämari“ u Estoniji.

VELJAČA
Sjevernoatlantski savez na razne načine podržava iračku vojsku koja se već nekoliko godina bori protiv terorista ISIL-a. Početkom veljače u toj je zemlji za trideset vojnika organiziran petotjedni tečaj borbe protiv improviziranih eksplozivnih naprava (IED), a u sklopu obuke bilo je i zbrinjavanje eksploziva te razminiravanje. Savez pomaže i u reformi sigurnosnog sektora, vojnoj medicini i vojno-civilnom planiranju. Nedugo nakon završetka tečaja, NATO je Iraku isporučio 160 kompleta anti-IED opreme što je financirao iz vlastitih fondova.

OŽUJAK
U Monsu je zadnjeg dana u mjesecu održana svečana ceremonija povodom 50. obljetnice baziranja Glavnog zapovjedništva savezničkih snaga u Europi SHAPE-a (Supreme Headquarters Allied Powers Europe) u tom belgijskom gradu. Zapovjedništvo je bilo premješteno nakon zatvaranja postrojenja u Rocquencourtu u Francuskoj koja se povukla iz vojne strukture NATO-a. Bilo je potrebno samo pola godine da se izgrade glavne zgrade i da se sve proglasi operativnim. Proslava je obuhvaćala i svečani mimohod zastava zemalja-članica te prelet belgijskih aviona F-16. Tijekom godine bilo je i drugih slavljeničkih događaja, poput izložbi i festivala.

TRAVANJ
Mornaričke snage Saveza sudjelovale su u velikoj intergranskoj, ali uglavnom mornaričkoj vojnoj vježbi Joint Warrior 17-1 koja se u organizaciji Ujedinjenog Kraljevstva održavala uz obalu Škotske. NATO su predstavljale Stajaća NATO-ova mornarička skupina 1 (SNMG1) i Stajaća NATO-ova protuminska skupina 1 (SNMCMG1). Vježba je bila završena 6. travnja i uključivala operacije pod morem i na površini mora, zračne operacije, kao i elektroničko te informacijsko ratovanje. Brodovi i mornaričke postrojbe došle su iz deset zemalja: Ujedinjenog Kraljevstva, Danske, Belgije, Estonije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Norveške, Španjolske i SAD-a.

SVIBANJ
U novoizgrađenom stožeru NATO-a u Bruxellesu održan je sastanak na vrhu predstavnika zemalja članica u kojem je sudjelovala i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović. Na sastanku su bila prihvaćena dva važna dokumenta. Prvi se odnosio na podjelu odgovornosti i troškova obrane s tim da će članice razvijati nacionalne planove kojima će prikazati na koji način će dostići ciljeve većeg ulaganja u obranu prihvaćen na samitu 2014. Ključne točke tih planova bit će proračuni, sposobnosti i načini doprinosa. Drugi dokument podrazumijeva aktivnije uključivanje NATO-a kao organizacije u borbu protiv terorizma, najviše na području obavještajnog djelovanja.

LIPANJ
Dva helikoptera Vojske Crne Gore SA 341 Gazela 6. lipnja nadlijeću slovensku zrakoplovnu bazu ”Cerklje ob Krki“ na međunarodnoj vojnoj vježbi Adriatic Strike, čiji je glavni cilj obuka timova kontrolora bliske zračne potpore (JTAC). Bila je to prva NATO-ova vježba u kojoj je Crna Gora sudjelovala kao punopravna članica. Naime, to je postala 5. lipnja nakon što je svoj instrument pristupanja položila u State Departmentu u Washingtonu koji je depozitar Washingtonskog ugovora. Zastava 29. članice zavijorila se ispred stožera NATO-a u Bruxellesu 7. lipnja, nakon što je zemlja 11 godina prolazila kroz akcijske planove za članstvo (MAP).

SRPANJ
U poljskom gradu Elblagu 4. je srpnja svečano otvoren stožer novoustrojene NATO-ove Multinacionalne divizije sjeveroistok (MND-NE). Stožerno je osoblje u tom trenutku uključivalo više od 300 časnika, dočasnika i vojnika iz 14 zemalja. MND-NE je nadređena svima četirima borbenim grupama ojačane prednje prisutnosti (eFP) i fokusirana je na koordinaciju u obuci, uspostavljanje situacijske svijesti i stratešku komunikaciju. Inače, to je drugo NATO-ovo zapovjedništvo visoke razine čije je sjedište u Poljskoj. Još od studenog 2005. u Szczecinu je potpuno operativan Multinacionalni korpus sjeveroistok (MNC-NE).

KOLOVOZ
Sve četiri NATO-ove borbene grupe eFP-a u Estoniji, Latviji, Litvi i Poljskoj krajem mjeseca proglašene su potpuno operativnim, a svoju certifikacijsku vježbu zadnja je provela grupa koju vode Kanađani s bazom u Camp Ādažiju u Latviji. Svoju certifikaciju zavrijedili su i časnik iz 3. divizije kanadske vojske (u sredini) i dvojica slovenskih kolega, kontrolora bliske zračne potpore fotografiranih tijekom vježbe. Zbog nove sigurnosne situacije u Europi, borbene grupe imaju više od 4500 vojnika, među njima su i pripadnici OSRH. NATO ojačava i multinacionalnu prisutnost u području Crnog mora, ponajprije preko Stožera multinacionalne divizije Jugoistok (HQ MND-SE) smještenog u Rumunjskoj. Također, NATO-ove snage za brzi odgovor (NRF) brojčano su utrostručene na 40 000 vojnika.

RUJAN
Od ljeta 2018. dužnost predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a, vrhovnog vojnog tijela Saveza, preuzet će britanski zrakoplovni maršal Sir Stuart Peach, načelnik Glavnog stožera OS-a Ujedinjenog Kraljevstva. Odluku je na sastanku Odbora priopćio sadašnji predsjedavajući, češki general zbora Petr Pavel. Dosad je funkciju prvog vojnika NATO-a obnašalo 18 časnika. Vojni su savjetnici glavnom tajniku NATO-a, Sjevernoatlantskom vijeću i drugim tijelima Saveza te im predstavljaju zaključke Vojnog odbora koji se donose konsenzusom. Predsjedavajući se uobičajeno bira na razdoblje od tri godine, ali rok može biti produljen sukladno odluci Odbora koju mora potvrditi i zemlja iz koje predsjedavajući dolazi. Godinu dana prije isteka mandata, članice se obavješćuju da bez obveze mogu predložiti svojeg kandidata. Tada slijedi odabir samog Odbora.

LISTOPAD
Francuska je bila domaćin međunarodne mornaričke vježbe Brilliant Mariner 2017 koja se održavala do 13. listopada u Sredozemnom moru blizu obala triju članica NATO-a: Francuske, Italije i Španjolske. S ciljem certificiranja za NRF u 2018. godini ukupno je sudjelovalo 27 brodova iz 12 zemalja. Ustrojstvene cjeline Saveza predstavljale su tri stajaće mornaričke skupine. Francusku je predstavljala njihova zračno-pomorska snaga brzog odgovora (FRMARFOR), koja je u 2018. središnja postrojba (Maritime Component Commander) mornaričke komponente NRF-a.

STUDENI
Sastanak ministara obrane NATO-a na kojem je sudjelovao i potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, održao se 8. i 9. studenog u Bruxellesu. Predložena su dva nova zapovjedništva. Prvo, za sjeverni Atlantik, osigurat će pomorske kanale komunikacije između Europe i Sjeverne Amerike. Drugo će unaprijediti sposobnost kretanja vojnih snaga unutar Europe. Detaljnu razradu adaptirane NATO-ove zapovjedne strukture izradit će NATO-ovi strateški zapovjednici, o čijem će prijedlogu ministri obrane odlučivati u veljači 2018. godine. Ministri su razgovarali i o važnosti pune implementacije nacionalnih legislativa vezanih uz mobilnost vojnih snaga diljem Europe, te naglasili i potrebu jačanja cyber-obrane, dok su sjevernokorejski balistički i nuklearni program ocijenili kao prijetnju Savezu, ali i partnerskim zemljama. Zadnja sjednica sastanka bila je posvećena misiji Odlučna potpora u Afganistanu.

PROSINAC
Savezničke zemlje konsenzusom su produljile mandat aktualnom glavnom tajniku Jensu Stoltenbergu za dvije godine, do 30. rujna 2020., priopćeno je 12. prosinca iz sjedišta NATO-a. Nekadašnji predsjednik norveške vlade preuzeo je dužnost u listopadu 2014., nekoliko mjeseci nakon što je eskalirala ukrajinska kriza koja je promijenila svjetsku sigurnosnu situaciju. ”Saveznici čestitaju glavnom tajniku i imaju puno povjerenje u njegovu sposobnost da nastavi raditi s ciljem NATO-ove prilagodbe sigurnosnim izazovima XXI. stoljeća,” stajalo je, među ostalim, u priopćenju iz Bruxellesa.

Domagoj VLAHOVIĆ; Foto: NATO