Noć knjige 2024.

Dugogodišnja međunarodna manifestacija obilježena je 23. travnja na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu i Splitu

 

Nakon pola tisućljeća Gutenbergove ere, papira pod prstima i mirisa tiskarske boje, s novim su tisućljećem započela i nova vremena. Međutim, i u tim novim vremenima ima stanovitog ispreplitanja s najstarijim zabilježenim znakovima koje su ljudi čitali. Opet se u rukama drže pločice – u drevna vremena glinene, a danas suvremeni tableti. Pločicama unatoč, još uvijek ima puno onih kojima je doživljaj čitanja potpun tek ako u ruci drže uvezani primjerak knjige, časopisa, zbornika, enciklopedije…

Kao u dnevnom boravku

Knjižnica Hrvatskog vojnog učilišta u Zagrebu mjesto je na kojem se svakodnevno susreću brojni korisnici – od kadeta i polaznika različitih razina vojne izobrazbe, predavača, roditelja koji dolaze posuditi lektire za djecu, do ljubitelja književnosti, biografija, povijesti… koji znaju da će ondje pronaći brojne zanimljive naslove. U Knjižnicama HVU-a prošle je godine zabilježeno 16 807 posjeta – 8073 fizička i 8734 virtualna, odnosno posuđeno je više od 6000 jedinica građe. Noć knjige 2024. prigodno je 23. travnja obilježena u čitaonici Knjižnice HVU-a. Okupio se lijep broj sudionika – časnika, dočasnika, kadeta, državnih službenika, a uvodnu je riječ održala Alma Lušetić, o. d. voditeljice Sveučilišne knjižnice Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”. Ukratko ih je upoznala s povijesti te manifestacije, koja je ove godine u Hrvatskoj imala svoje 13. izdanje, i to s više od 1150 programa, te kako 23. travnja nije odabran slučajno. Tog su datuma preminula tri velika imena svjetske književnosti: William Shakespeare, Miguel de Cervantes Saavedra i Inca Garcilaso de la Vega, te se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava.

Uz čokoladnu tortu proslavljen je prvi rođendan Čitateljskog kluba i predstavljen je još jedan klub – međunarodni virtualni čitateljski klub kadeta HVU-a i kadeta s učilišta Academia General Militar / Centro Universitario de la Defensa u Zaragozi u Španjolskoj, koji je osnovan nakon sudjelovanja knjižničarki Knjižnica HVU-a u programu osposobljavanja nenastavnog osoblja Erasmus+. Po uzoru na Čitateljski klub Knjižnica HVU-a, Centro Universitario de la Defensa osniva svoj, a u siječnju 2024. počela je njihova suradnja održavanjem virtualnih sastanaka članova obaju klubova. Budući da kadeti rado i puno čitaju, u dobrom raspoloženju svečano su proglašeni najčitatelj kadet/kadetkinja 2023. Titulu su ponijele dvije kadetkinje i tri kadeta, svi s viših godina studijskog programa Vojno vođenje i upravljanje: Martin Roglić, Matea Štangl, Stipe Gelo, Borna Mihelčić i Ivona Kraljak. Vrijedni čitatelji dobili su i prikladan dar – po dvije knjige: Englesko-hrvatski / hrvatsko-engleski rječnik vojnih izraza te po primjerak beletristike ili publicistike na stranom jeziku. Tema ovogodišnje Noći knjige – Kad je prizma kataklizma, knjige za izazovna vremena, popraćena je i zanimljivom izložbom u čitaonici. Knjižničarke Jasmina Mršić i Maja Halapir postavile su je zrcalno: s jedne su strane naslovi koji govore o različitim kataklizmama, a s druge oni u kojima bi se mogli naći odgovori na njih.


Čitateljski klub

Zahvaljujući entuzijazmu djelatnica Knjižnice Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu, na prošlogodišnjoj je Noći knjige osnovan Čitateljski klub, a početkom srpnja održan je prvi susret njegovih članova. Bio je to tek uvod u planirane redovite susrete, koji su zaživjeli od jeseni i nove akademske godine. Klub je otvoren za sve korisnike unutar sustava MORH-a i OSRH. Zamišljen je kao mjesto druženja, poticanja čitanja i razmjene mišljenja.

Krajem listopada, na prvom jesenskom susretu, gošća Knjižnice HVU-a bila je profesorica Ivana Olujić s Odsjeka za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U zanimljivom, inspirativnom i interaktivnom razgovoru saznali smo puno toga o rumunjskoj povijesti i književnosti, te o izazovima prevođenja i pronalaženju riječi kojima bi se dočarale različite jezično-stilske nijanse jezika izvornika. Tema trećeg susreta, održanog u ožujku, bila je kratka priča.


Lito Marulovo

U povodu 500. obljetnice njegove smrti, Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 21. prosinca 2023. odlučila je 2024. godinu proglasiti Godinom Marka Marulića. Knjižnica HVU-a u Splitu obilježila je ovogodišnju Noć knjige prigodnom izložbom posvećenom svojem znamenitom sugrađaninu.


Knjižnice HVU-a razvijaju i provode aktivnosti kojima promoviraju knjižničnu djelatnost i usluge kako bi što veći broj korisnika uključile u korištenje Knjižnica, a postojećim korisnicima omogućile nove aktivnosti. Krajnji je cilj svake od tih aktivnosti poticanje čitanja svih vrsta izvora, ponajprije književnosti. Uz posebnu pozornost posvećenu nabavi građe koja uz obrazovne potrebe podupire i osobni razvoj, izdvajaju se odabir Najčitatelja kadeta/kadetkinja, aktivnosti Čitateljskog kluba, izložbe kojima se nastoji potaknuti interes za građu koju Knjižnice posjeduju i sustavno nabavljaju, te edukacije iz informacijske pismenosti za kadete i ostale polaznike Centra vojnih škola. Odabirom najčitatelja kadeta/kadetkinje, koji se u Knjižnicama HVU-a provodi od 2021., nastoji se uspostaviti proaktivan odnos s kadetima kao čitateljskom zajednicom. Top-lista najčitatelja nestrpljivo se iščekuje, a knjiga koju dobiju kao nagradu Knjižnice (uz dodatnu nagradu Kadetske bojne, koja se pridružila ovoj aktivnosti) poticaj je koji budi natjecateljski duh čitatelja i onih koji to tek žele postati.

Knjižnice izgrađuju i Elektronički katalog, koji je svima dostupan na adresi: https://k-hvu.zaki.com.hr, te Digitalni repozitorij HVU-a “Dr. Franjo Tuđman”, u kojem se završni i diplomski radovi kadeta, kao i radovi djelatnika HVU-a mogu pregledavati na adresi: https://repozitorij.vojni.unizg.hr. Kadeti, nastavnici i znanstvenici HVU-a imaju pristup najvažnijim svjetskim bazama podataka preko AAI@EduHr identiteta na adresi www.online-baze.hr.

Alma Lušetić


Knjižnice HVU-a “Dr. Franjo Tuđman” centar su knjižnično-informacijske djelatnosti na HVU-u kao središnjoj vojnoobrazovnoj ustanovi Oružanih snaga Republike Hrvatske. Unutar Odsjeka knjižnica tri su knjižnice, svaka sa specifičnim fondom koji tematski slijedi podjelu grana OSRH: u Zagrebu je građa iz područja kopnene vojske, u Splitu iz područja mornarice, a u Zadru iz područja zrakoplovstva.
U sklopu knjižnica studijske su čitaonice opremljene računalima i s pristupom internetu. Knjižnice HVU-a posjeduju više od devedeset tisuća naslova i gotovo dvjesto tisuća jedinica knjižnične građe. Posebna je pažnja posvećena izgradnji zbirke Domovinski rat.
Uz građu iz područja sigurnosnih i obrambenih znanosti, stručne i službene publikacije MORH-a i OSRH, zbirke literature za polaznike vojnih studija i Centra vojnih škola, zbirke završnih i diplomskih radova kadeta i polaznika CVŠ-a, dostupan je i općeznanstveni fond, referentna zbirka, zbirke stare i digitalne građe, zbirke časopisa i beletristike, brojne enciklopedije, leksikoni, rječnici.


Novi projekt Knjižnice HVU-a Zagreb nazvan Slobodne knjige: ponesi i čitaj! pokrenut je po uzoru na svjetski projekt Bookcrossing. Riječ je o malim stanicama s knjigama, postavljenim na nekoliko mjesta na HVU-u (Kadetski klub, Kadetska bojna, kantina). Knjige se mogu uzeti, pročitati, proslijediti, zadržati ili vratiti u stanice, a mogu se donijeti i svoje.


TEKST: Andrea Pavlić; Foto: Maja Halapir