Nova kineska fregata

Foto: US Navy

Kineska državna brodograđevna kompanija China Shipbuilding & offshore International Co. (CSOC) otkrila je tijekom međunarodne izložbe LIMA 2017 u Langkawiju, Malezija, tehničke specifikacije i oblikovno rješenje nove fregate. U razgovoru s novinarom Jane’sa, inženjer CSOC-a izjavio je da je novi brod zapravo izvedenica fregate klase Jiangkai II (Tip 054A, na slici) uz obnovljeno nadgrađe. Prema specifikacijama koje je potvrdila sama tvrtka, novo oblikovno rješenje nešto je veće od klase Jiangkai II, s duljinom preko svega od 135 m, širinom 16 m, gazom 4,4 m te istisninom od oko 3850 tona.
Pogonsko-propulzijski sustav temelji se na četirima setovima motora tipa 16PA6STC u CODAG konfiguraciji na dvjema osovinama i dvama propelerima pri čemu bi trebao postići najveću brzinu do 26 čvorova. Projektna autonomija iznosi 21 dan, a standardni doplov od 4000 NM trebao bi se postići pri brzini krstarenja od 18 čvorova. Inovacije se nalaze u sustavu naoružanja i senzora. Temeljno naoružanje sastoji se od jednocijevnog glavnog mornaričkog topa kalibra 76 mm dopunjenog dvama šestocijevnim topovima kratkog dometa Type 730A kalibra 30 mm.
Za razliku od ostalih inačica CSOC-ovih fregata, potonja dva topa nisu postavljena na zapovjednom mostu, nego po sredini broda, bliže 24-cijevnom lanseru raketa zemlja-zrak. Brodska pramčana paluba i dalje sadrži vertikalni lansirni sustav s 32 stanice namijenjen projektilima HHQ-16 (dometa 40 km), a na sredini plovila nalaze se dva četverostruka lansera raketa zemlja-zemlja C-802.
Inženjer je dodao da se senzorski paket sastoji od faznog radara montiranog u jarbolu. Brod također ima tzv. OTH (Over-The-Horizon) radar usporediv s aktivno / pasivnim radarom SLR66. Protupodmorničke sposobnosti fregate očitovat će se kroz trupni sonar i torpedne cijevi.

Maja PTIĆ GRŽELJ