Nova kralježnica njemačke protuzračne obrane

Predstavnici njemačke vlade objavili su početkom lipnja da je donesena konačna odluka o nabavi novog protuzračnog sustava srednjeg dometa. Odlučeno je da to bude MEADS (Medium Extended Air Defense System), kao zamjena za postojeći Patriot koji Njemačka koristi proteklih tridesetak godina. Činit će osnovu novog taktičkog umreženog protuzračnog sustava TLVS (Taktisches Luftverteidigungssystem) za obranu od različitih tipova zrakoplova, raketa i projektila. Pretpostavlja se da će se u prvoj fazi nabaviti do deset bitnica koje bi punu operativnu sposobnost trebale postići do 2025. godine. Glavni je konkurent MEADS-u na natječaju bila američka tvrtka Raytheon sa svojim provjerenim i poboljšanim sustavom Patriot. MEADS zajednički razvijaju europski konzorcij MBDA (u projekt je uključeno više europskih tvrtki poput MBDA Deutschland, MBDA Italia i Airbus Defence and Space) te američka tvrtka Lockheed Martin.

(Foto: Bundeswehr)

MEADS je mobilni PZO sustav namijenjen za obranu na malim i srednjim visinama, a može se s lakoćom prevoziti transportnim avionom Airbus A400M Atlas. Predstavnici MBDA-e ističu veću preciznost, pouzdanost, mobilnost te bolju umreženost kao karakteristične prednosti MEADS-a u odnosu na druge sustave. Paljbenu jedinicu činit će lanser s osam projektila. Dobit će i automatski punjač, kao i motrilački radar koji će raditi na vrlo visokim frekvencijama s mogućnošću motrenja zračnog prostora u svih 360 stupnjeva na srednjim i velikim udaljenostima. Imat će i dva ciljnička radara koja će istodobno služiti i za otkrivanje ciljeva na malim udaljenostima i malim visinama, kao i za precizno navođenje projektila na ciljeve. Domet MEADS-a iznosit će 30 km.


Glavno će oružje njemačkog MEADS-a biti projektil IRIS-T SL (Infra Red Imaging System Tail/Thrust Vector-Controlled – Surface Launched), kojem je poboljšan domet do 30 km. Važan dio IRIS-T SL sustava čini Saabov radar Giraffe AMB zadužen za inicijalni zahvat protivničkih ciljeva u zraku i navođenje projektila u početnoj fazi leta. Radar Giraffe AMB ima najveći domet pretraživanja do 100 km, odnosno do 200 km u visinu, a može istodobno pratiti do 150 ciljeva u zraku. Nakon lansiranja, za navođenje i zahvat cilja projektil se oslanja na svoju glavu s infracrvenim pretraživačem.


Igor SKENDEROVIĆ