Nova sredstva za Type 26

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva dodijelilo je BAE Systemsu dodatna financijska sredstva u iznosu od 472 milijuna funti (675 milijuna dolara) za nastavak razvoja fregata projektnog naziva Type 26 Global Combat Ship (GCS). Kako je objavljeno 22. ožujka, sredstva su namijenjena za razvoj radioničke dokumentacije odnosno detaljan dizajn, nabavu stavki i sustava s dugim rokom isporuke za prva tri broda, te izgradnju ključnih kopnenih objekata namijenjenih ispitivanju i testiranju. Nabava važne opreme uključuje dizelske generatore, kupole sonara namijenjene pramčanom sonaru koji služi za detekciju podmornica, opremu za rukovanje helikopterom namijenjenu kontroli kretanja letjelice, bočna vrata misijskog zdenca namijenjenog utovaru i istovaru opreme te stabilizator i opremu sustava upravljanja koji su ključni elementi T26 navigacijskog sustava.

(Ilustracija: BAE Systems)

U međuvremenu će se u kopnenim objektima namijenjenim ispitivanju i testiranju pregledati temeljni dijelovi brodskog električnog, pogonskog te borbenog sustava. Pravodobna zamjena fregata Type 23 omogućit će plovilima Type 26 Global Combat Ship vršenje triju osnovnih uloga: ratovanja, pomorske sigurnosti i međunarodnog angažmana u cijelom svijetu. Global Combat Ship bit će u uporabi Kraljevskog RM-a sve do 2050-ih. Važna projektna značajka nove klase borbenih plovila očituje se u mogućnostima nadogradnje i modernizacije raznorodnih brodskih sustava u skladu s budućim tehnologijama.


U operativnu uporabu britanskog Kraljevskog RM-a uveden je 18. ožujka “Artful”, treća od ukupno sedam planiranih podmornica na nuklearni pogon klase Astute. Sljedeće dvije podmornice, “Audacious” i “Anson”, nalaze se u različitim fazama gradnje na lokaciji u Barrowu. Nakon njih uslijedit će gradnja podmornice “Agamemnon” i još jedne, trenutačno neimenovane.


Maja PTIĆ GRŽELJ