Nove baterije za japanske podmornice

Foto: Mitsubishi Heavy Industries

Jane’s je krajem veljače objavio da je vrlo izgledno da će Japan biti prva zemlja koja će opremiti svoje dizelsko-električne podmornice s litij-ionskim baterijama. Razvojna tvrtka GS Yuasa iz Kyota i proizvođač sustava baterija priopćili su da će baterije biti postavljene na dvjema podmornicama klase Soryu koje su trenutačno u izgradnji za domaću ratnu mornaricu. U operativnoj uporabi japanske mornarice nalazi se osam podmornica te klase, a četiri su trenutačno u različitim fazama gradnje. Dvije su od potonjih, SS 511 i SS 512, predviđene za ulazak u mornaricu 2020. i 2021. godine, i upravo će one biti opremljene litij-ionskim umjesto dosadašnjim olovno-kiselim baterijma i Stirling zračno-neovisnim propulzijskim sustavom (AIP).
Prema navodima tvrtke GS Yuasa proizvodnja baterija za dva broda započet će u tvornici u okrugu Shiga u ožujku 2017., a isporuka se očekuje se u kolovozu 2018. GS Yuasa počeo je razvijati litij-ionske baterije za podmornice 1990. U prvoj polovini 2000-ih tvrtka se pridružila istraživačko-razvojnom projektu japanskog Ministarstva obrane i brodograđevne kompanije Mitsubishi Heavy Industries, jednog od dvaju brodogradilišta (uz Kawasaki Shipbuilding Corporation) koja gradi podmornice klase Soryu. U japanskim stručnim krugovima nagađa se kako će GS Yuasa litij-ionskim baterijama opremiti i buduću klasu podmornica (post-Soryu).
Glavna brodograđevna obilježja podmornica klase Soryu jesu duljina 84 m, širina 9,1 m, gaz 8,5 m, uz površinsku istisninu 2900 t i podvodnu 4200 t. Podmornice klase Soryu nešto su veće od prethodnih 11 dizelsko-električnih podmornica klase Oyashio (duljine 81 m i podvodne istisnine 4000 t) upravo zbog smještaja A Stirling zračno-neovisnog propulzijskog sustava kojima su opremljene. Zanimljiva ključna značajka novih podmornica jest ugradnja tzv. X kormila. Konfiguracija omogućuje individualno upravljanje svakom plohom kormila, a svrha je povećanje upravljivosti plovila posebno u plitkim priobalnim vodama. Dakako, novi kormilarski sustav tehnički je mnogo složeniji i teže je njime rukovati. Unatoč povećanim dimenzijama, potrebna je manja posada za upravljanje podmornicom, ukupno 65 članova.

Maja PTIĆ GRŽELJ