Dostava treće podmornice klase Todaro

Talijanski brodograđevni div Fincantieri dostavio je 6. srpnja talijanskoj mornarici treću podmornicu klase Todaro (projektne oznake U212A) i imena “Pietro Venuti” u svojem brodogradilištu Muggiano u La Speziji. Podmornica je dio serije od četiri plovila koja je naručila talijanska Središnja jedinica za mornaričko naoružanje (NAVARM). Prve dvije podmornice u klasi, imena “Salvatore Todaro” (S526) i “Scirè” (S527), ušle su u uporabu talijanske mornarice 2006. odnosno 2007. godine. Zadnje plovilo spomenute serije, imena “Romeo Romei”, započelo je pokusne plovidbe ovog ožujka i prema terminskim planovima trebalo bi biti isporučeno ove godine.

(Foto: Fincantieri)

“Pietro Venuti” u cijelosti je izgrađen od amagnetičnih materijala, uz primjenu najmodernijih tehnika reduciranja zvuka kako bi umanjio akustični potpis. Podmornica ima površinsku istisninu 1509 tona, ukupne je duljine 55,9 metara, najvećeg promjera sedam metara te premašuje brzinu od 16 čvorova pod vodom. Posadu čini 27 članova. Dio je drugog para podmornica koje se grade u vremenskom slijedu i samo je oko godinu dana ispred podmornice “Romeo Romei”, trenutačno u izgradnji u brodogradilištu Muggiano. Nova će plovila zamijeniti podmornice “Prini” i “Pelosi” (treća serija podmornica klase Sauro) izgrađene kasnih 1980-ih. “Pietro Venuti” opremljen je tihim pogonskim sustavom na temelju tehnologije gorivnih članaka, poznatim i kao zračno neovisni pogon (AIP), čime se osigurava podvodni doseg plovidbe tri do četiri puta veći u odnosu na konvencionalne sustave na bazi baterija.
Program gradnje nastavak je projekta započetog 1994. u suradnji s njemačkim podmorničkim konzorcijem, koji je doveo do izgradnje šest podmornica za SR Njemačku i dviju za Italiju (“Todaro” i “Scirè”) u zadnjih nekoliko godina.

Maja PTIĆ GRŽELJ