Četvrta podmornica klase Todaro

Talijanska je ratna mornarica 4. srpnja u Fincantierijevu brodogradilištu Muggiano službeno predstavila četvrtu konvencionalnu podmornicu klase Todaro (Type 212A) sa zračno neovisnim propulzijskim sustavom (AIP). Iako je predstavljanje podmornice ujedno bilo i službeno porinuće, stvarno ulazi u vodu sredinom srpnja. Ulazak u aktivnu uporabu očekuje se nakon uspješno izvršenih ispitivanja na vezu kao i primopredajnih ispitivanja u rujnu 2016. godine.

Marina Militare Italiana

Podmornica nosi ime Romeo Romei (S 529) i druga je, trenutačno zadnja iz druge serije koju je talijansko Ministarstvo obrane naručilo u travnju 2008. u zajedničkom programu s Njemačkom. Prema njemu, Italija je u prvoj seriji uvela u uporabu dvije podmornice Type 212A: Salvatore Todaro (S 526) i Sciré (S 527), dok je treća, odnosno prva podmornica u drugoj seriji Pietro Venuti (S 528) porinuta 9. listopada prošle godine. U skladu s vremenskim planovima, ulazak u operativnu uporabu očekuje se u prosincu 2015. godine. Podmornice tipa 212A koriste anaerobni pogonski sustav sastavljen od devet gorivnih članaka kako bi smanjile razinu buke koju generiraju klasični dizelski motori. Duljina trupa podmornica iznosi 56 metara, a njegov je najveći promjer sedam metara. Imaju karakteristiku podvodne istisnine 1830 tona, najveće podvodne brzine 20 čvorova, a doplov im pri podvodnoj brzini od četiri čvora iznosi 250 NM. Dubina ronjenja im je veća od 400 metara. Površinska istisnina iznosi 1540 tona, može se postići autonomija od 8000 NM, dok je vršna brzina površinske plovidbe 12 čvorova. Posada koja upravlja podmornicom broji 23 + 4 člana.


Podmornice druge serije zamijenit će podmornice koje su izgrađene potkraj 1980-ih. Projektom su uključene tehnološke nadogradnje u sustavu zapovijedanja i nadzora, čime bi se ublažila problematika zastarjelosti sustava ugrađenih u prve dvije podmornice u klasi.


Maja PTIĆ GRŽELJ