Dostavljena podmornica “Romeo Romei”

Fincantierijevo brodogradilište Muggiano u La Speziji 11. je svibnja službeno dostavilo četvrtu, posljednju konvencionalnu podmornicu klase Todaro (Type 212A) sa zračno neovisnim propulzijskim sustavom (AIP). Podmornica “Romeo Romei” (S 529) pripada drugoj seriji koju je talijansko Ministarstvo obrane naručilo u travnju 2008. u zajedničkom programu s Njemačkom. Prema njemu, Italija je u prvoj seriji uvela u uporabu dvije podmornice Type 212A: “Salvatore Todaro” (S 526) i “Scirè” (S 527), te treću, odnosno prvu podmornicu u drugoj seriji “Pietro Venuti” (S 528).

(Foto: Fincantieri)

Podmornice tipa 212A koriste anaerobni pogonski sustav sastavljen od devet gorivnih članaka kako bi smanjile razinu buke koju generiraju klasični dizelski motori. Duljina trupa podmornica je 56 metara, a najveći je promjer sedam metara. Imaju karakteristiku podvodne istisnine 1830 tona, najveću podvodnu brzinu 20 čvorova, a doplov im pri podvodnoj brzini od četiri čvora iznosi 250 NM. Dubina ronjenja veća je od 400 metara. Površinska istisnina iznosi 1540 tona, može se postići autonomija od 8000 NM, dok je vršna brzina površinske plovidbe 12 čvorova. Posada koja upravlja podmornicom broji 23 + 4 člana. Podmornice druge serije zamijenit će podmornice koje su izgrađene potkraj 1980-ih. Projektom su uključene tehnološke nadogradnje u sustavu zapovijedanja i nadzora, čime bi se ublažila zastarjelost sustava ugrađenih u prvim dvjema podmornicama u klasi.
Talijanska ratna mornarica također posjeduje četiri unaprijeđene podmornice klase Sauro u svojem sustavu, no one će biti povučene od 2018. do 2022., pa će flota podmornica imati samo četiri Type 212A. Talijansko i njemačko ministarstvo obrane potpisali su 10. ožujka Memorandum o razumijevanju (MOU) kako bi nastavili partnerstvo započeto programom Type 212A, a u svrhu daljnje nabave podmornica. Memorandum proširuje postojeću suradnju na oblikovnom rješenju podmornica, izgradnji i podršci u uporabi te uključuje istraživanje i razvoj, a otvoren je za priključenje i drugim europskim zemljama.

Maja PTIĆ GRŽELJ