Novi RBS15 Gungnir

Švedski proizvođač obrambenih sustava Saab predstavio je na međunarodnom aeromitingu Farnborough 2018 novu generaciju protubrodskog raketnog sustava RBS15 Gungnir. Novi projektil ima povećan domet (više od 300 kilometara) te sadrži napredni tragač cilja koji omogućuje gađanje različitih meta u svim uvjetima. RBS15 Gungnir nudi se u svim konfiguracijama i aplikacijama (za ispaljivanje iz zraka, s tla i broda), dakle, s poboljšanim sposobnostima u odnosu na druge raketne sustave na tržištu. Spomenute opcije gađanja cilja iz zraka, s tla i s mora omogućuju provedbu koordiniranih napada s više projektila protiv različitih pomorskih i kopnenih ciljeva, čime se povećava fleksibilnost i uspjeh zadaća.

(Ilustracija: Saab)

Prednost je raketnog sustava RBS15 Gungnir u integraciji u postojeću infrastrukturu obitelji RBS15.
Program razvoja i proizvodnje nove generacije protubrodskih projektila RBS15 dogovoren je sa Švedskom agencijom za nabavu vojne opreme (FMV) u ožujku 2017., a vrijednost potpisanog ugovora iznosi 3,2 milijarde švedskih kruna. Isporuka je predviđena od 2017. do 2026. godine. Dodatna proizvodnja raketa dogovorena je s FMV-om u travnju 2017. godine za 500 milijuna švedskih kruna, a isporuka bi trebala početi sredinom 2020-ih.
RBS15 zajednički proizvode tvrtke Saab i Diehl Defence GmbH & Co. KG, a u uporabi je u brojnim mornaricama, obalnim topničkim snagama te oružanim snagama Švedske, Finske, Njemačke, Poljske, Hrvatske, Tajlanda i još nekih zemalja.
Ime Gungnir potječe iz skandinavske mitologije i odnosi se na koplje norveškog boga Odina koje nikad nije promašilo svoj cilj.

Maja PTIĆ GRŽELJ