Protubrodskom raketom RBS-15B izravno u cilj

U akvatoriju Dugog otoka uspješno je provedeno nadzorno-tehničko gađanje protubrodskom raketom RBS-15B. Raketa ispaljena s obale, s raketne bitnice RB-1, izravno je pogodila metu i potpuno je uništila. Riječ je o jednoj od najvažnijih aktivnosti HRM-a planiranih za ovu godinu, a lansiranje je provedeno u svrhu ispitivanja pouzdanosti i funkcionalne ispravnosti raketa te procjene isplativosti temeljnog remonta s ciljem produljenja njihova životnog vijeka…

{fdshortcode action=”show” date=”29.05.2015″}

Na području srednjeg Jadrana, u akvatoriju Dugog otoka, održano je 14. svibnja nadzorno-tehničko gađanje protubrodskom raketom RBS-15B. Raketa ispaljena s obale, s raketne bitnice RB-1, uspješno je pogodila metu i potpuno je uništila. Iako je bilo planirano još jedno ispaljenje s raketne topovnjače Kralj Dmitar Zvonimir, s obzirom na to da je već prvim pogotkom meta bila potpuno uništena, nije bilo potrebe za drugim lansiranjem. Riječ je o jednoj od najvažnijih aktivnosti HRM-a planiranih za ovu godinu, a posada RB-1, pod zapovijedanjem natporučnika Dražena Kalebića iz sastava Divizijuna za površinsko djelovanje Flotile HRM-a, zadaću je vrhunski odradila.
Lansiranje je provedeno u svrhu ispitivanja pouzdanosti i funkcionalne ispravnosti raketa te procjene isplativosti temeljnog remonta s ciljem produljenja njihova životnog vijeka.
Gađanje su s Postaje obalnog motrenja Vela straža, odakle se mogao vidjeti cilj, pratili predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, savjetnik Predsjednice RH za obranu i nacionalnu sigurnost Josip Buljević, ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik GS OSRH general zbora Drago Lovrić, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Dragutin Repinc, direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj, članovi stručnog povjerenstva te predstavnici domaćih tvrtki koje su radile na pripremi i provjeri komponenti sustava.

Ministar obrane Ante Kotromanović izrazio je zadovoljstvo zbog uspješnog lansiranja rakete te uputio čestitke svima koji su sudjelovali u toj zahtjevnoj aktivnosti. “Stav je MORH-a da želimo zadržati sposobnost protubrodskog raketnog sustava RBS-15 kao sredstva odvraćanja od ugroza na moru. Naš je plan u idućih nekoliko godina obnoviti kompletno taj sustav i tako dati Hrvatskoj ratnoj mornarici kontinuitet i sposobnosti tradicionalne mornarice. Ovo je prijelazno razdoblje jer je prema Dugoročnom planu razvoja OSRH godine 2020. planirana nabava novog protubrodskog raketnog sustava.
Ponosan sam na Oružane snage RH i reći ću ono što uvijek ponavljam – Hrvatska vojska rođena je spremna i sposobna je izvršiti sve zadaće koje se pred nju postave.”

Načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić naglasio je kako je ovo prvi put da je Hrvatska vojska ispalila raketu s raketne bitnice. “To značajno povećava sposobnosti OSRH i mogućnost da u potpunosti branimo Jadransko more. Te se rakete mogu lansirati i na ciljeve na zemlji i svaki cilj na udaljenosti do 80 kilimetara vojska može sigurno pogoditi i u potpunosti uništiti. Ponosni smo što smo to postigli znanjem hrvatskih vojnika te što smo svojim znanjem i umijećem izvršili i potreban remont i održavanje sustava.”

Zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović izrazio je iznimno zadovoljstvo i čestitao svima uključenima u projekt te istaknuo njihovu veliku motivaciju i entuzijazam. “Ovo je velik događaj za HRM jer smo dokazali da smo sposobni, da imamo znanja i vještine i da nakon 21 godinu tu sposobnost nismo zapustili,” rekao je zapovjednik.
Komodor Stipanović sudjelovao je i u prvom ispaljivanju te rakete 1994. godine, tad kao zapovjednik raketne topovnjače Šibenik (RTOP 21) s koje je izvršeno lansiranje.
Direktor Glavnog stožera OSRH kontraadmiral Robert Hranj istaknuo je kako je riječ o svojevrsnoj kruni višegodišnjih napora u podizanju naših vojnih sposobnosti. “Ovaj je događaj pokazao prije svega da imamo sposobnosti i za održavanje i remont raketa. Također pokazuje da smo kao mornarica zadržali sposobnost uporabe tih raketa kao ozbiljnog sredstva odvraćanja svih prijetnji s mora.” Dodao je kako će u idućem razdoblju rakete proći remont te da će se periodično uvježbavati posade brodova i lansiranje raketa.

Prethodno je lansiranje raketa RBS-15 pri kojem su ispaljene dvije rakete s raketnih topovnjača Kralj Petar Krešimir IV (RTOP 11) i Šibenik (RTOP 21), provedeno prije gotovo 21 godinu u sklopu združene vježbe HRM-a te HRZ-a i PZO-a pod nazivom Posejdon 94. Sustav se otad redovito održavao na srednjem stupnju održavanja te se usporedno s proizvođačem, švedskim SAAB-om, pokušavala ugovoriti viša razina održavanja te remont.

Nakon što je 2002. istekao formalni resurs rakete do propisanog remonta, donesena je odluka o privremenoj zabrani njihove operativne uporabe.

Meta je bila plovni objekt pozicioniran na udaljenosti od 25 kilometara od rta Lopada s kojeg je izvršeno lansiranje. Izrađena je od plutajućih pontona u kombinaciji s praznim kontejnerima, visine deset metara i širine 35 metara.

Godine 2014. donesena je odluka o produljenju životnog vijeka raketa te su započela laboratorijska ispitivanja njihovih komponenti, podsustava i lansera. Testiranje i remont pojedinih dijelova sustava nastavljeni su i tijekom ove godine te je 27. travnja Stručno povjerenstvo potvrdilo spremnost četiriju raketa za lansiranje.

Produljenje životnog vijeka protubrodskih raketa RBS-15B koje obuhvaća njihovo ispitivanje dio je i projekata opremanja i modernizacije Hrvatske ratne mornarice prema Dugoročnom planu razvoja OSRH za razdoblje od 2015. do 2024. godine. Plan je produljenje vijeka uporabe dvadeset raketa u roku od tri godine.

Sustav RBS-15B u sastavu je HRM-a od 1991., a godinu poslije uveden je u operativnu uporabu. O njemu su brigu cijelo vrijeme vodili pripadnici Satnije za održavanje raketa u bazi “Žrnovnica”. Redovito su provodili provjeru ispravnosti sustava za upravljanje letom rakete i održavanje lansera, a rakete su skladištene u propisanim kontroliranim uvjetima vlažnosti i temperature. Posade platformi za lansiranje raketa također su se redovito obučavale u postupcima rukovanja i lansiranja raketa.


Raketa RBS-15B namijenjena je za uništavanje brodova od 200 t do 15 000 t. Velikog je dometa i ima mogućnosti leta iznad kopna te gađanja ciljeva iza horizonta odnosno ciljeva u radarskoj sjeni otoka, kao i gađanja pod kutom od 90 stupnjeva. Vjerojatnost pogotka je visoka, a učinak bojne glave razoran. Kompletan sustav ima vrlo brzu reakciju od momenta uočavanja cilja do lansiranja rakete.
Raketu tijekom leta pogoni turbomlazni motor, a iz lansera je izbacuju dva startna raketna motora koja se odvajaju od njezina trupa nakon nekoliko sekundi leta. Sustav vođenja i upravljanja letom sastoji se od radarske glave, autopilota, radiovisinomjera i pneumatskog sustava za upravljanje radom krila i kormila. Autopilot i radarski visinomjer vode raketu po programiranoj putanji na dijelu autonomnog puta, a zatim frekventno agilna radarska glava pretražuje područje u kojem se nalazi cilj što se definira na lansirnoj platformi prije samog lansiranja. Nakon detekcije i zahvata cilja, radarska glava preuzima vođenje leta rakete do pogotka u cilj pri čemu se aktivira bojna glava. U slučaju prejakog ometanja, elektronika sustava za navođenje isključuje aktivni način rada i prebacuje na pasivni te usmjerava raketu prema izvoru signala ometanja.


 Osnovni TT podaci

– najveća udaljenost gađanja: 80 km
– najmanja udaljenost gađanja: 12 km
– visina leta rakete: 300 m / 100 m / 20 m
– brzina leta: > 0,8 maha
– gađanje ciljeva pod kutom: do ± 90º
– duljina rakete: 4,35 m
– promjer trupa: 0,5 m
– raspon krila: 1,40 m
– raspon krila (sklopljen): 0,8 m
– masa kontejnera: 780 kg.


Raketna bitnica

– naoružanje: četiri protubrodske rakete RBS-15B
– domet: najmanji 12, a najveći 80 km
– posada: dva časnika, dva dočasnika
– najveća brzina: 80 km/h
– visina: 4 m
– najveća masa s b/k: 16 500 kg
– širina: 2,5 m
– duljina: 10 m.


Vesna Pintarić , Snimili Josip Kopi, Stjepan Brigljević, Vesna Pintarić

{/fdshortcode}