Novo litavsko borbeno vozilo pješaštva Vilkas

Ministarstvo obrane Litve objavilo je da tvrtka ARTEC GmbH testira dva prototipa svojeg novog borbenog vozila pješaštva (BVP) na vojnim obučnim poligonima u Njemačkoj. Oba su prototipa izrađena prema litavskim zahtjevima. Kupole je izradio izraelski Rafael, a naoružane su topom 30 mm i protuoklopnim raketama Spike-LR. S ARTEC-om je sklopljen dogovor da će vozilo biti nazvano Vilkas (vuk) kako bi se održala poveznica s povijesti Litve i tradicijom njezina OS-a.
“Projekt BVP-a jedan je od ključnih elemenata modernizacije i jačanja litavske vojske. Vilkas se prilagođuje njezinim potrebama, označuje kvalitativni skok u njezinoj modernizaciji i opremanju suvremenom opremom i oružjem u skladu s NATO-ovim standardima te izravno pridonosi jačanju sigurnosti svih nas,” rekao je litavski ministar obrane Raimundas Karoblis.
Cilj je testiranja prototipova pomoći proizvođaču u prepoznavanju slabosti Vilkasa kako bi se prije početka masovne proizvodnje otklonili tehnički nedostaci. Time se ujedno osigurava visoka kvaliteta i rad svih sustava. Stručnjaci litavske vojske sudjeluju u testiranju kako bi stekli iskustvo u održavanju i uporabi.

(Foto: ARTEC)

“Nazvali smo ta dva BVP-a prototipovima zato što su oni prvi proizvedeni s integriranim kupolama prema zahtjevima litavske vojske. U ovoj su fazi namijenjeni procjeni integracije i funkcioniranja svih sustava. U usporedbi s vozilima za obuku operatera, koja su nabavljena prošle godine, ovi su prototipovi znatno složeniji i uključuju više različite opreme koja pretvara oklopni prijevožnjak u borbeno vozilo pješaštva,” rekao je voditelj projekta bojnik Nerijus Šivickas.
Različita ispitivanja mehaničkih i elektroničkih sustava provode se pod najvećim opterećenjem kako bi se utvrdilo ispunjavaju li zadane zahtjeve (pouzdanost, sigurnost, funkcioniranje komponenata i modula itd.). Prepoznaju li se slabosti, procesi proizvodnje i montaže prilagodit će se tako da se spriječi rizik od kvarova tijekom stvarnog vremena operativne uporabe koje bi trebalo početi u prvoj polovini 2019. godine.
Litva je početkom srpnja uputila Pismo namjere za pridruživanje programu NATO-ove agencije za potporu i nabavu (NSPA) za opskrbu i održavanje vozila Boxer. Riječ je o programu koji NATO provodi s ciljem osiguranja pravilne i sigurne logističke potpore. Sudjelovanje u programu omogućilo bi Litvi pristup zajedničkim skladištima glavnih i pričuvnih dijelova, servisiranje glavnih sustava, razvojnu i tehničku podršku tijekom operativne uporabe i drugo.
Litavska vojska kupila je za 386 milijuna eura 88 BVP-a koji će biti dodijeljeni dvjema mehaniziranim bojnama u mehaniziranoj pješačkoj brigadi Iron Wolf.
Kombinacija vatrenog oružja, manevara i sigurnosti posade u potpunosti odgovara potrebama litavske vojske, a Vilkasi će biti namijenjeni nacionalnoj obrani te sudjelovanju u multinacionalnim operacijama izvan Litve.

Ivan GALOVIĆ