Oaza mira za hrvatske branitelje

Veteranski centar u Daruvaru najveći je centar izgrađen i opremljen u sklopu projekta sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sredstvima EU-a sufinancirano je 85 % gradnje i opremanja četiriju centara: u Sinju, Petrinji, Šibeniku i Daruvaru, u vrijednosti od 45 milijuna eura. Centar je vrijedan 14 milijuna eura, smješten je neposredno uz Rimsku šumu i Daruvarske toplice te je opremljen sa 200 ležajeva, a godišnje može primiti gotovo tri tisuće korisnika

 

Otvorenje Veteranskog centra u Daruvaru održano je 13. studenog, a svečanosti su prisustvovali članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, brojni hrvatski branitelji, predstavnici udruga i zadruga iz Domovinskog rata, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, saborski zastupnici i državni tajnici, župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić, daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček, ravnatelj Veteranskog centra Josip Lucić, voditelj podružnice u Daruvaru Dren Stoček zajedno s djelatnicima te brojni okupljeni građani i predstavnici institucija.

Veteranski centar u Daruvaru najveći je centar izgrađen i opremljen u sklopu projekta sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sredstvima EU-a sufinancirano je 85 % gradnje i opremanja četiriju centara: u Sinju, Petrinji, Šibeniku i Daruvaru, u vrijednosti od 45 milijuna eura. Daruvarski centar vrijedan je 14 milijuna eura, smješten je neposredno uz Rimsku šumu i Daruvarske toplice te je opremljen sa 200 ležajeva. Godišnje može primiti gotovo tri tisuće korisnika. Okupljenima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, zahvalivši pritom na dolasku i potpori projektu te je istaknuo kako je to značajan dan jer se cijeli projekt gradnje veteranskih centara privodi kraju.

Visoki standardi u Centru

Ministar se posebno obratio djelatnicima Veteranskog centra, istaknuvši kako za kvalitetu usluge ključnu ulogu igra i ljudski faktor. “Raduje činjenica da su korisnici odnos stručnog osoblja u veteranskim centrima ocijenili najvišim ocjenama. Takav standard pratit će i ovaj centar u Daruvaru. Stoga želim uspješan i produktivan rad svim djelatnicima. Vaš posao bit će zahtjevan, ali bit ćete nagrađeni spoznajom da poboljšavate kvalitetu života onima koji su vam omogućili život u slobodnoj Hrvatskoj”, poručio je ministar.

“Prije šest godina, kada se razvijala ideja o uspostavi centara, cilj je bio da se na konkretan način iskaže zahvalnost braniteljima, uspostavom mjesta gdje će dobiti sveobuhvatnu potporu kojom će se povećati kvaliteta njihovih života. Stoga je primarno razvijen Dom hrvatskih veterana u Lipiku, kroz koji je dosad prošlo više od 3500 korisnika, a na temelju tih iskustava uspostavljen je smjer razvoja centara, u kojima se pruža individualna skrb na temelju potreba svakog korisnika. Korisnici u Daruvaru dobivat će psihosocijalno, ali i tjelesno osnaživanje s ciljem očuvanja zdravlja te edukaciju kroz radionice, treninge i predavanja”, istaknuo je ministar. Napomenuo je da je Daruvar odabran ne samo kao oaza mira već se Vlada vodila time da se centri uspostavljaju na mjestima koja su pretrpjela velika ratna stradanja. Ministar je rekao da vjeruje kako će centri u mjestima u kojima su otvoreni potaknuti i gospodarski razvoj. Gradonačelnik Lneniček naglasio je kako će Veteranski centar, osim pomoći braniteljima i stradalnicima, pružati priliku za razvoj i kvalitetniji život na daruvarskom području. Podsjetio je kako se s ponosom prisjeća 1991. godine, kada je Daruvar sa susjednim općinama bio među prvim mjestima u Hrvatskoj koja su u potpunosti oslobođena u operacijama hrvatske vojske i policije. Istaknuo je također da projekt ispisuje novu stranicu u povijesti Daruvara.

Najveće ulaganje u zadnjih četrdeset godina

Župan Marušić zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, koji su omogućili da to zdanje bude ostvareno. Izrazio je nadu da će Centar biti od pomoći svima onima koji će u njega dolaziti na rehabilitaciju, ali i pokrenuti grad u gospodarskom smislu. Predsjednik Vlade rekao je da se prigodom njegova zadnjeg posjeta tom mjestu ondje nalazilo košarkaško igralište te je bilo teško povjerovati da će u kratkom roku niknuti tako moderno znanje. Zahvalio je ministru Medvedu, koji je prepoznao važnost projekta, kao i svima koji su omogućili da projekt bude ostvaren. Spomenuo je kako će se ondje pružati pomoć braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, ali i izrazio nadu da će centri poput toga biti i pokretači gospodarskog razvoja u svojim krajevima, čemu svjedoči i činjenica da je izgradnja Centra najveće ulaganje u Daruvaru u zadnjih četrdeset godina.

Predsjednik Sabora rekao je da mu je drago biti na mjestu u koje će dolaziti hrvatski branitelji, provoditi vrijeme, a Centar će stvoriti i nova radna mjesta. Osvrnuvši se na događaje u svijetu, od ruske agresije na Ukrajinu do rata na Bliskom istoku, rekao je kako je prošlo mnogo godina od Domovinskog rata. Istaknuo je važnost iskazivanja zahvalnosti hrvatskim braniteljima, posebno onima koji su izgubili život braneći svoju domovinu i slobodu. Centar je blagoslovio požeški biskup Antun Škvorčević, a potom su okupljeni s neskrivenim zadovoljstvom obišli novouređeni prostor.

Tekst: MHB ; Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja / Dario Njavro