U Petrinji otvoren Veteranski centar, treći takav u Hrvatskoj

Nakon Šibenika i Sinja, Vlada je svoju namjeru ulaganja u poboljšavanje kvalitete života hrvatskih branitelja pokazala i izgradnjom Veteranskog centra u Petrinji. Kao i u slučajevima ranije otvorenih veteranskih centara u Šibeniku i Sinju, i petrinjski je objekt smješten na prostoru bivše vojarne. Prostrana, moderna zgrada prilagođena je potrebama korisnika – od soba koje su u jednom dijelu prilagođene potrebama invalidnih osoba, prostora za vježbanje, fizioterapije, bazena do restorana, dnevnog boravka i prostora za druženje. Veteranski centar, otvoren 12. lipnja, ima 148 ležaja i godišnje može primiti više od 2800 korisnika, a u njegovu izgradnju uloženo je 13 milijuna eura. Uz programe i sadržaje koji se već provode, u planu je i uspostava barokomore u Petrinji kako bi i ta zdravstvena usluga bila što dostupnija hrvatskim braniteljima. Veteranski centri socijalna su inovacija u Hrvatskoj koja omogućava pružanje sveobuhvatne skrbi na jednom mjestu koji hrvatskim braniteljima i stradalnicima pomažu u ublažavanju posljedica rata. U njima se provode programi koji obuhvaćaju rehabilitacijske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti, uključujući psihološko osnaživanje te čuvanje i promicanje vrijednosti iz Domovinskog rata, a radi se i na osnaživanju potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja, kao dio radne terapije.

Projektom izgradnje veteranskih centara povezuju su dva strateška procesa – s jedne strane dužnost trajne društvene brige za hrvatske branitelje i ratne vojne invalide, a s druge članstvo Hrvatske u EU-u te korištenje sredstava iz kohezijske politike što će dovesti i do nastavka sufinanciranja ovakvih projekata. Osim toga, pokazalo se već na primjerima ranije otvorenih veteranskih centara, oni na razini lokalne zajednice potiču zapošljavanje, suradnju s udrugama, zadrugama, i gospodarskim subjektima te dodatno pridonose gospodarskoj djelatnosti.


Javna ustanova Veteranski centar ustanova je čiji je osnivač Ministarstvo hrvatskih branitelja. Projekt uspostave veteranskih centara uvršten je u Program Vlade i Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030. godine, a u novoj financijskoj perspektivi Europske unije osigurana su sredstva za nastavak širenja mreže veteranskih centara. Uz veteranske centre u Šibeniku, Sinju i Petrinji, ove će godine biti otvoren i centar u Daruvaru, a za realizaciju tog projekta osigurano je sveukupno 45 milijuna eura od čega 85 % iz Europskog fonda za regionalni razvoj.


Nikolina Posuda, radni terapeut u Veteranskom centru Petrinja

Više od pet godina radila sam u Lipiku, a sada sam se zaposlila ovdje, blizu sam mjestu stanovanja, puno mi je lakše i jako sam zadovoljna. Ovaj je posao jako lijep, petrinjski je centar velik, ugodan i lijep s puno prostora u kojima možemo organizirati i raditi sve što je potrebno. Korisnicima nudimo fizioterapeutske i kineziološke usluge, a u psihosocijalnom dijelu rad sa psihologom, socijalnim radnikom i radnim terapeutima. Radi se, znači, o multidisciplinarnom pristupu, a naši korisnici, hrvatski branitelji i invalidi divna su populacija, zahvalni su na svemu što im pružamo, suradljivi su. Prije nego što korisnici dođu, mi pogledamo kartone, znamo s kojim dijagnozama dolaze, što bi im moglo biti potrebno i u skladu s tim za svakog napravimo okvirni raspored aktivnosti tijekom boravka. Osim toga organiziramo im različite društvene aktivnosti, radionice, natjecanja, plesna druženja, šetnje i obilaske – činimo sve da bi se oni osjećali ugodno i da bi im vrijeme provedeno ovdje bio potpuni odmor.

Vlado Čutura, dragovoljac i veteran Domovinskog rata

Više od 35 godina bio sam novinar, a među više od stotinjak medija surađivao sam s Glasom koncila, Velebitom i Hrvatskim vojnikom. Ranije sam radio na edukaciji osoblja koja će u veteranskim centrima, tada u Lipiku, raditi s hrvatskim braniteljima. Ovi veteranski centri, napravljeni u tako kratkom vremenu, velika su blagodat za hrvatske branitelje i pokazuju stvarnu brigu društva za njih. Ovim centrima vraća se dostojanstvo hrvatskim braniteljima. Ako govorimo o petrinjskom veteranskom centru čiji sam i ja sada korisnik, važno je reći kako on znači puno za cijeli ovaj kraj, za Banovinu, jer se potiče zapošljavanje ljudi, razvija se suradnja s lokalnim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima od kojih se nabavlja hrana i time se uspostavlja i razvija čitav lanac samoodrživosti ovog kraja. Smještaj je na visokoj hotelskoj razini, osoblje koje ovdje radi kvalitetno je i ima odličan pristup hrvatskim braniteljima.


Tekst I Foto Lada Puljizević