Obilježavanje Dana neovisnosti u misiji Odlučna potpora  

Pripadnici 9. HRVCON-a u Afganistanu 8. listopada svečano su obilježili 27. obljetnicu Dana neovisnosti Republike Hrvatske, koji je ujedno odabran za Hrvatski nacionalni dan tijekom misije Odlučna potpora. Središnja svečanost održana je u kampu Marmal MeS. Uz načelnika Stožera TAAC-N-a (Train Advise Assist Command North) brigadira Rüdigera Beisera, svečanosti je nazočilo više od sto časnika i dočasnika iz TAAC-N-a i Afganistanske narodne armije.

Svečanost je počela paljenjem svijeće ispred spomenika poginulim pripadnicima koalicijskih snaga u Afganistanu i misom. Uslijedilo je svečano postrojavanje pripadnika 9. HRVCON-a s prijavkom zapovjedniku kontingenta brigadiru Draženu Ressleru, pregledom postroja, intoniranjem himni Islamske Republike Afganistana i Republike Hrvatske te odavanjem počasti svima koji su dali živote za slobodu RH, kao i onima koji su kao pripadnici misija ISAF i Odlučna potpora dali svoje živote u obrani i izgradnji Afganistana. Brigadir Ressler pozdravio je nazočne, osvrnuo se na značaj Dana neovisnosti za hrvatsku povijest te brojnim gostima, pripadnicima nacija koje participiraju u misiji i gostima iz Afganistanske narodne armije zahvalio što su dolaskom uveličali našu proslavu. Istaknuo je kako smo od zemlje primateljice pomoći u relativno kratkom vremenu postali zemlja koja pridonosi izgradnji stabilnosti širom svijeta.

Tijekom svečanosti trojici pripadnika 9. HRVCON-a uručeni su izvodi iz Odluke načelnika GS OSRH o promicanju. Svečani dio programa završio je multimedijalnom prezentacijom o Republici Hrvatskoj. Obilježavanje Dana neovisnosti nastavilo se zajedničkom večerom i druženjem pripadnika 9. HRVCON-a i gostiju, uz projekciju hrvatskih promotivnih filmova te domaću glazbu. Dan neovisnosti svečano je obilježen i u Kabulu, gdje su naši pripadnici također ugostili predstavnike koalicijskih snaga uz prigodan program.

Tekst i foto: 9. HRVCON