Samostalnost stečena žrtvom junaka Domovinskog rata

Dan neovisnosti Republike Hrvatske obilježio se uz ceremoniju Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne koju je Vlada RH nakon 17 godina vratila na Markov trg

Dan neovisnosti Republike Hrvatske svečano je obilježen 8. listopada  u Zagrebu na Trgu svetog Marka. Središnjoj svečanosti nazočili su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović te drugi visoki državni i vojni dužnosnici, kao i predstavnici Vojnodiplomatskog zbora. Prigodni program, koji je počeo ceremonijom Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne, pratili su i brojni građani okupljeni na Markovu trgu.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković čestitao je Dan neovisnosti prisjetivši se ključne odluke Hrvatskog sabora te poručio: “U ovim se trenucima prisjećamo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i tadašnjeg državnog vodstva i posebno, hrvatskih branitelja koji su hrabrošću i požrtvovnošću obranili hrvatsku slobodu, osigurali njezinu teritorijalnu cjelovitost i omogućili svim generacijama nakon njih, da danas slobodno uživamo u uređenoj zemlji, koja je u protekla tri desetljeća riješila sve svoje strateške nacionalne zadaće te je danas uvažena i respektirana članica međunarodne zajednice Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije. Na nama je da Hrvatsku koju imamo uređujemo na dobrobit svih naših sugrađana, da bude gospodarski prosperitetnija, socijalno osjetljiva i uključiva te da razvojno rješavamo sva pitanja i omogućujemo kvalitetniji život svim našim građanima,” poruka je predsjednika Vlade.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitao je svim hrvatskim građanima Dan neovisnosti i uputio posebnu zahvalu hrvatskim braniteljima, junacima Domovinskog rata, koji su zaslužni što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. “Neovisnost i samostalnost Hrvatska je teško stekla žrtvom brojnih hrvatskih branitelja. Danas je naša obveza graditi budućnost Hrvatske na vrijednostima Domovinskog rata, koji je temelj moderne hrvatske države. Moramo podizati buduće generacije i stvarati im svaki dan nove mogućnosti i prilike u našoj domovini, ne zaboravljajući naš temelj i mjeru vrijednosti – Domovinski rat.”

Ministar je također izrazio zadovoljstvo što se Dan neovisnosti RH obilježava uz ceremoniju Počasno-zaštitne bojne koju je Vlada RH nakon 17 godina vratila na Markov trg. Veliku smjenu straže pripadnici Počasno-zaštitne bojne provode svake subote, praznicima i blagdanima od svibnja do listopada. Cilj je manifestacije povratak tradicijskim vrijednostima, približavanje Hrvatske vojske narodu i promocija vojnog poziva, kao i grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske. Velika smjena straže na Trgu svetog Marka u Zagrebu prvi je put izvedena 30. svibnja 1991., a  izvedbom 8. listopada završeni su nastupi u ovogodišnjoj sezoni. U glazbenom dijelu svečanog programa nastupio je Orkestar Hrvatske vojske te solisti Đani Stipaničev i Dražen Žanko.

Povodom obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske, visoka državna izaslanstva položila su vijence na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj, ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i ispred zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

U crkvi svetog Marka župnik vlč. Vladimir Magić služio je misu za domovinu, kojoj je nazočio hrvatski državni i vojni vrh.

Iva Varga

Foto: Tomislav Brandt

Svečana akademija povodom Dana neovisnosti