Svečana akademija povodom Dana neovisnosti

“Zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima, njihovoj hrabrosti i zajedništvu cijelog hrvatskog naroda izgradili smo respektabilnu vojsku. Naša borba za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, Domovinski rat, neiscrpan su izvor na kojem buduće generacije mogu pronalaziti nadahnuće za napredak i razvoj našeg društva i domovine,” rekao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević

Povodom 28. obljetnice Dana neovisnosti Republike Hrvatske održana je 4. listopada u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” svečana akademija na kojoj su pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva obrane Republike Hrvatske uručena promaknuća, odlikovanja, pohvale i nagrade.

Akademiji je nazočio izaslanik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice OSRH savjetnik Predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo i drugi visoki vojni i civilni dužnosnici i uzvanici.

Zrinko Petener čestitao je promaknutim pripadnicima Hrvatske vojske i poručio: “Nagrada je ujedno i obveza da u nastavku svoje vojne službe, daljnjim radom na dobrobit Hrvatske, budete primjer svim ostalim pripadnicima Hrvatske vojske, poticaj i nadahnuće na tom putu.”

Govoreći o vremenu prije 28 godina, zaključio je: “Iako se na svjetskim govornicama vodila, ne manje važna, diplomatska bitka za međunarodno priznanje, o opstanku Hrvatske odlučivalo se na bojištima diljem Hrvatske. U ratu pobjeđuje srce ratnika, vođeno ljubavlju prema domovini.”

Ministar Krstičević čestitao je svima Dan neovisnosti Republike Hrvatske, a posebno odlikovanim, promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim pripadnicima Hrvatske vojske.

“Zahvaljujući našim hrvatskim braniteljima, njihovoj hrabrosti i zajedništvu cijelog hrvatskog naroda izgradili smo respektabilnu vojsku. Naša borba za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, Domovinski rat, neiscrpan su izvor na kojem buduće generacije mogu pronalaziti nadahnuće za napredak i razvoj našeg društva i domovine,” rekao je ministar.

“Naša misija time nije završila,” poručio je te istaknuo kako je daljnja dužnost mladima i budućim generacijama ostaviti to svjedočanstvo i vrijednosti za koje su ginuli hrvatski branitelji.

Navodeći kako sigurnosni izazovi pred Hrvatsku vojsku, ali i cijeli sustav domovinske sigurnosti stavljaju iznimno visoke zahtjeve, istaknuo je kako se nove sposobnosti već integriraju s postojećim. “Otvorili smo Središte za razvoj vođa ‘Marko Babić’. Temelj stvaranja čvrste okosnice Hrvatske vojske upravo je stvaranje mladih, odlučnih i sposobnih vođa. Također smo obučili novih 16 pilota za let i 65 tehničara za rad te dostigli punu operativnu sposobnost helikoptera Kiowa, a završen je i strateški važan remont helikoptera Mi-171Sh,” poručio je ministar te najavio prvi međunarodni vojni aeromiting, koji će se održati 30. svibnja 2020. iznad zadarske rive u okviru središnje proslave Dana državnosti.

Istaknuo je i kako je svečana prisega kadeta prvi put nakon 2010. održana u Kninu: “Kroz školovanje kadeta povezujemo najveće simbole Domovinskog rata: Vukovar i Knin. Svečanu prisegu i uručenje beretki vratili smo u Knin, a u Vukovar smo vratili svečanu promociju kadeta i vojnih škola.”

Ministar je podsjetio i na jačanje veze vojske i naroda te istaknuo kako se obljetnice Hrvatske vojske obilježavaju na trgovima i ulicama hrvatskih gradova zajedno s hrvatskim narodom. Na kraju obraćanja naglasio je kako je u fokusu svih aktivnosti i dalje hrvatski vojnik, koji je središte sustava, te podsjetio na brojna ostvarena povećanja materijalnih prava pripadnika HV-a.

Prisjećajući se žrtve hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihovih obitelji, načelnik Glavnog stožera OSRH poručio je kako je žrtva hrvatskih branitelja i njihovih obitelji duboko utkana u temelje hrvatske slobode, Hrvatske vojske, državnosti i svega što kao narod i država jesmo.

“U vrijeme prije 28 godina bilo je jasno da će se Hrvatska oružjem morati izboriti za svoju neovisnost. Od 1992. nadalje Hrvatska vojska dobiva bitku za bitkom. Za nešto više od tri godine Hrvatska je gotovo ni iz čega stvorila vojsku i oslobodila svoj teritorij,” prisjetio se general Šundov te dodao kako je Hrvatska vojska danas suvremena, profesionalna, organizirana i cijenjena vojna sila.

Tom prigodom poručio je: “Biti na čelu Hrvatske vojske, koju smo zajednički stvarali u borbi za opstojnost hrvatskog naroda, iznimna je čast i odgovornost.” Zahvalivši svim dosadašnjim načelnicima Glavnog stožera, koji su, svaki u svojem vremenu, dali velik doprinos razvoju Hrvatske vojske, poručio je: “Ponosan sam što sam i ja dio te povijesti. Naša je zadaća u budućnosti nastaviti razvojni smjer izgradnje novih sposobnosti, imajući u vidu nove izazove i prijetnje, osiguravajući uvijek najbolje za naše građane, kako smo to radili i u prošlosti. Ne smijemo oklijevati u predlaganju i uvođenju promjena u sustav obrane jer jedino tako možemo ići ukorak s vremenom i osigurati potreban razvoj Hrvatske vojske.”

Iva Varga

Foto: Tomislav Brandt