Svečana akademija povodom 24. obljetnice VRO Oluja

Povodom obilježavanja 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održana je u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” svečana akademija na kojoj su pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i Ministarstva obrane uručena promaknuća, pohvale i nagrade

Svečanoj akademiji nazočili su predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo te drugi visoki vojni i civilni dužnosnici i uzvanici.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je promaknutim pripadnicima Hrvatske vojske te rekla kako nema prigodnijih dana od nadolazećih za zahvalu Hrvatskoj vojsci na svemu što čini za obranu hrvatske slobode i samostalnosti. “Hrvatski branitelji zauvijek će zauzimati posebno mjesto u hrvatskoj povijesti i sretna sam gledajući ove mlade ljude kao njihove nasljednike. To nam jamči da ćemo i dalje biti zaštićeni i sigurni,” poruka je hrvatske Predsjednice, koja je tom prigodom podsjetila kako je upravo Oluja bila prekretnica za dolazak mira u ratom zahvaćenu Hrvatsku.

Ministar Krstičević čestitao je u ime predsjednika Vlade i u svoje ime Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te svim promaknutim, pohvaljenim i nagrađenim pripadnicima Hrvatske vojske poručio kako im promaknuća, pohvale i nagrade trebaju biti dodatna motivacija kako bi još više pridonosili razvoju i jačanju Hrvatske vojske.

“Za nekoliko dana, središnjom svečanošću u Kninu obilježit ćemo povijesni dan, kad su hrvatski branitelji uzeli sudbinu svojeg naroda u svoje ruke i veličanstvenom operacijom oslobodili okupirana područja,” rekao je ministar Krstičević. Naglasio je kako je Oluja dan kad slavimo najveću pobjedu Hrvatske vojske i policije u Domovinskom ratu, ali i dan kad se sjećamo hrvatskih branitelja koji su za današnji mir i slobodu u temelje države ugradili svoje živote.

“Ogromna je žrtva plaćena za našu slobodu i vjerujem da će i ovogodišnja proslava biti svečana i dostojanstvena. S druge strane, ovogodišnja Oluja bit će znakovita i tužna zbog našeg Josipa Briškog, koji je poginuo služeći domovini i cijelom čovječanstvu u borbi za mir, slobodu i sigurnost u svijetu,” rekao je ministar obrane i istaknuo kako Josipova smrt svima nama svjedoči kako mir i sigurnost nemaju cijenu te upravo zato moramo danas svi raditi kako bismo i dalje unapređivali, razvijali i jačali Hrvatsku vojsku i cjelokupni sustav domovinske sigurnosti.

“Kao i naši hrvatski branitelji, ne smijemo se nikad zadovoljiti prosječnošću i dostignutim sposobnostima. Uvijek moramo težiti višem cilju. Upravo zato ustrojavamo nove ustrojstvene cjeline, razvijamo nove sposobnosti,” rekao je ministar i još jednom istaknuo kako narod voli Hrvatsku vojsku, kako ju je sa zadovoljstvom i širom otvorenog srca dočekao u svakom gradu u koji je došla. “Ova je vojska dio tog naroda, stvorena je uz narod, tugovala je uz narod, slavila je uz narod i ona mora danas živjeti s narodom,” rekao je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OSRH još jednom je istaknuo kako je Hrvatska vojska jamac obrane suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Hrvatske i važan oslonac pri pomoći civilnim institucijama, na ponos hrvatskog naroda i svih njezinih građana. “Ovo su dani kad na osobit način odajemo počast svim sudionicima Domovinskog rata, svima koji su Oluju učinili veličanstvenom, posvetili joj svoju mladost, a osobito onima koji su dali svoje živote,” poruka je generala Šundova.

U sklopu svečane akademije pročitane su odluke te uručeni izvodi o promaknućima, nagradama, pohvalama i poticajnim mjerama pripadnicima Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH promaknula je u viši čin 106 pripadnika Hrvatske vojske. U čin general-bojnika promaknut je brigadni general Boris Šerić, a u čin brigadnog generala promaknuti su brigadiri Ivan Turkalj, Michael Križanec i Mijo Validžić.

“Svakom vojniku na početku karijere negdje u mislima stoji čin generala kao potvrda za sav njegov rad. Kad govorimo o Oluji, miješaju se osjećaji zahvale, ponosa i odgovornosti. Hvala svim onim vojnicima i policajcima koji su položili svoje živote, a nisu dočekali slobodnu Hrvatsku,” rekao je brigadni general Mijo Validžić.

U čin brigadira promaknute su dvije pukovnice i osam pukovnika, a u čin pukovnika promaknuto je trideset bojnika. U čin bojnika promaknuta su 32 satnika.

Načelnik Glavnog stožera OSRH promaknuo je u viši čin 260 dočasnica i dočasnika Oružanih snaga, od kojih je u čin časničkog namjesnika promaknuto pet stožernih narednika.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica OSRH pohvalila je i nagradila za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća 12 pripadnika Hrvatske vojske.

Ministar obrane pohvalio je i nagradio za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća 33 pripadnika Ministarstva obrane i Hrvatske vojske.

Načelnik Glavnog stožera OSRH pohvalio je i nagradio za osobito uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća 46 pripadnika Hrvatske vojske.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Drago Matanović pohvalio je i nagradio za osobito uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća osam pripadnika Hrvatske vojske.

Direktor Glavnog stožera OSRH pohvalio je i nagradio za osobito uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća šest pripadnika Hrvatske vojske.

Dvojica ozlijeđenih pripadnika 10. HRVCON-a u misiji Odlučna potpora u Afganistanu odlikovana su Redom hrvatskog trolista.

OJI

snimio: Josip Kopi