U Oluji smo pokazali svijetu kako se voli domovina

“Oluja je simbol vojničkog uspjeha i junaštva te kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu. U Oluji smo pokazali svijetu kako se domovina voli i kako se za nju bori,” kazao je uoči 23. obljetnice na svečanoj akademiji ministar Krstičević

U Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” održana je 3. kolovoza svečana akademija povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Svečanoj akademiji nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanica Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice OSRH Anamarija Kirinić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, savjetnik Predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo te drugi vojni i civilni uzvanici.

“Oluja je simbol vojničkog uspjeha i junaštva te kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu. U Oluji smo pokazali svijetu kako se domovina voli i kako se za nju bori,” izjavio je uoči 23. obljetnice te vojno-redarstvene operacije ministar Krstičević.

Ministar je ujedno istaknuo da ta veličanstvena pobjeda ne bi bila moguća da nije bilo velike žrtve branitelja: “Domovinski rat temelj je Republike Hrvatske, a branitelji su njezin kamen temeljac. Stoga se s ponosom i zahvalnošću prisjećamo naših ranjenih i poginulih prijatelja i suboraca, bez čije žrtve ne bi bilo moguće ostvariti samostalnost.”

Obraćajući se nagrađenim, pohvaljenim i promaknutim pripadnicima OSRH, ministar Krstičević izrazio je ponos što je jedan od njih. Podsjetio ih je na njihovu dužnost čuvanja mukom stečene slobode i razvijanja pobjedničke Hrvatske vojske te im zaključno poručio: “Širite duh pobjednika i snagu zajedništva!”

Izaslanica Predsjednice Republike Anamarija Kirinić prisjetila se velikih pobjeda u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, ali i pozvala sve vojnike, dočasnike i časnike da nastave čuvati uspomenu na nju. “Ova promaknuća dodijeljena su vam kao priznanja za dosadašnji rad, no shvatite ih kao motivaciju i obvezu promicanja vrijednosti na kojima je stvarana pobjednička Hrvatska vojska,” rekla je: “Uzornom službom na najbolji način služite domovini i čuvate spomen na njezine stvaratelje.”

General zbora Mirko Šundov naglasio je ključnu ulogu vojno-redarstvene operacije Oluja u razvoju moderne hrvatske države: “Oluja je najznačajnija bitka u novijoj povijesti Republike Hrvatske. Bila je to prijelomna operacija kojom je prekinuta okupacija trećine teritorija naše domovine, a zahvaljujući njoj mogla je početi mirna reintegracija Podunavlja.”

General Šundov pozvao je također sve odlikovane i nagrađene časnike i dočasnike da nastave čuvati spomen na sve poginule, nestale i ranjene branitelje. “Tražim od svih vas da nastavite kročiti njihovim putem, čineći sve nas, a pogotovo svoje obitelji ponosnim,” poručio je: “Razvijajmo svi skupa našu Hrvatsku!”


U sklopu svečane akademije pročitane su odluke te uručena promaknuća i poticajne mjere pripadnicima OSRH.

Tako je Odlukom predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Kolinde Grabar-Kitarović, Redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu odlikovan brigadir Ivan Mihalina. Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovu ustroju i razvitku odlikovan je brigadir Damir Terzić. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru odlikovani su brigadirka Senka Vučić i pukovnik Tihomir Tomac. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovani su brigadir Igor Tabulov-Truta i stožerni narednik Miran Bušnja.

Medalja za iznimne pothvate, za iznimne zasluge i iskazanu visoku požrtvovnost prilikom spašavanja ljudskog života i imovine dodijeljena je skupniku Agimu Herjavcu, vojniku Goranu Kataleniću, vojniku Marinu Matijaku i vojniku Marku Marenjaku.

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja promaknuto je ukupno 86 dočasnica i dočasnika te 96 časnica i časnika Oružanih snaga RH.

U čin komodora promaknut je kapetan bojnog broda Milan Blažević, a u čin brigadnog generala promaknuti su brigadiri Željko Šikić i Ante Tolić.


Iva Gugo, snimila Nina Krnić