Oluja je simbol vojničkog uspjeha, junaštva i hrvatskog zajedništva

“Bilo je to vrijeme potpunog zajedništva hrvatskog naroda i te vrijednosti treba prenositi budućim naraštajima. Hrvatska vojska danas je jedna od najprepoznatljivijih sastavnica hrvatske države. Hrvatski narod ima pobjednički mentalitet i to je pokazao nebrojeno puta. Hrvatska ima ne samo pobjedničku vojsku, nego i pobjednički narod,” rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 23. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja obilježeni su 5. kolovoza svečano i dostojanstveno u Kninu, gradu na čijoj se Tvrđavi prije 23 godine ponosno zavijorio hrvatski barjak označivši pobjedonosno napredovanje Hrvatske vojske u dotad najopsežnijoj vojnoj operaciji oslobađanja domovine.

Svečanosti u Kninu nazočili su najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, izaslanstva Države Izraela i Sjedinjenih Američkih Država, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, saborski zastupnici, vojni izaslanici akreditirani u RH, pripadnici OSRH, sudionici operacije te brojni hrvatski branitelji.

Nakon prijavka koji je Predsjednici RH predao general-bojnik Siniša Jurković te svečanog pregleda postroja ratnih zastava postrojbi Hrvatske vojske i policije, u znak sjećanja i zahvale svim poginulim hrvatskim braniteljima zajednički su vijenac kod spomenika Hrvatske pobjede “Oluja 95” na Trgu dr. Ante Starčevića položili Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH, predsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ostali članovi Vlade i predstavnici županije i gradova. Vojni biskup mons. Jure Bogdan predvodio je potom molitvu za poginule branitelje.

U prigodnom obraćanju na središnjem kninskom trgu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uputila je posebnu zahvalu svim sudionicima Oluje, osobito junacima poginulima za našu slobodu i budućnost. “Bila je to veličanstvena pobjeda na jedinstvenom ratištu,” rekla je Predsjednica te dodala kako su oslobodilačkim operacijama u Domovinskom ratu doprinos dali i pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. “Bilo je to vrijeme potpunog zajedništva hrvatskog naroda i te vrijednosti treba prenositi budućim naraštajima. Hrvatska vojska danas je jedna od najprepoznatljivijih sastavnica hrvatske države,” rekla je Predsjednica te dodala kako je priznanje Hrvatskoj vojsci i nazočnost pripadnika Nacionalne garde Minnesote koji sudjeluju u mimohodu zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske. “Hrvatski narod ima pobjednički mentalitet i to je pokazao nebrojeno puta. Hrvatska je iznad kategorije male zemlje u mnogo čemu. Hrvatska ima ne samo pobjedničku vojsku, nego i pobjednički narod,” zaključila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U ime Hrvatskog sabora nazočnima se obratio predsjednik Gordan Jandroković te istaknuo kako žrtvi hrvatskih branitelja koja je dana za slobodu naše domovine zauvijek moramo odavati priznanje. “U Domovinskom ratu stvorena je Hrvatska vojska koja je danas jedna od najcjenjenijih vojski u svijetu. Pokazali smo vjeru, odlučnost, snagu, hrabrost i odgovornost, disali smo kao jedno biće. Danas slavimo u ozračju optimizma i zajedništva,” rekao je Gordan Jandroković te naglasio kako nam je zadaća čuvati povijesnu istinu.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima potom je uputio i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Istaknuo je kako smo zahvaljujući našem jedinstvu obranili i oslobodili zemlju te kako nam sloga, požrtvovnost i ustrajnost naših branitelja i danas trebaju biti poticaj. Napomenuo je kako je Hrvatska za suradnju i dobrosusjedske odnose, ali koji se moraju temeljiti na odgovornom suočavanju s prošlošću i istini. Naglasio je i važnost modernizacije Hrvatske vojske i policije te napomenuo kako je Odluka o nabavi višenamjenskih borbenih aviona F-16 strateški projekt kojim će se još bolje odgovoriti sigurnosnim izazovima budućnosti. Predsjednik Vlade pozdravio je također izraelske i američke partnere koji su uveličali ovogodišnju proslavu. “Vrijednosti Domovinskog rata, domoljublje, odlučnost i optimizam neka budu inspiracija za budućnost i to će biti najveći spomenik svima koji su gradili hrvatsku slobodu,” rekao je Andrej Plenković.

U ime roditelja poginulih hrvatskih branitelja nazočnima se obratio Stjepan Cumbaj, otac Jadranka Cumbaja, izražavajući ponos što domoljublje i žrtva njihove djece nisu zaboravljeni. Poručio je kako nam je obveza i dužnost Hrvatsku učiniti zemljom sretnih ljudi jer za takvu su se borili njihovi sinovi. “Oni su dokazali da nema toga što se ne može postići kad je vođeno čistim srcem i domoljubljem,” istaknuo je Stjepan Cumbaj.

Na Kninskoj tvrđavi potom su uz podsjećanje na operaciju pročitana imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, njih 241. Zvonjava crkvenih zvona simbolično je potom najavila trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije, a na jarbolu se sa samog vrha Kninske tvrđave, kao i prije 23 godine, zavijorila hrvatska zastava. Ispaljena su zatim i 23 počasna plotuna, a svečanost je nastavljena letačkim programom u kojem je kninskim nebom preletjelo osam postroja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Ove godine proslavu su posebno uveličala i dva aviona F-16 Izraelskih zračnih snaga, koja su u formaciji s dvama hrvatskim avionima MiG-21 proletjela iznad Kninske tvrđave. Letački program završen je akrobatskim programom “Krila Oluje”.

Izjavu je na Kninskoj tvrđavi dao i ministar obrane Damir Krstičević, prisjećajući se oslobađanja Knina prije 23 godine. Istaknuo je kako je Oluja bila kruna svih naših pobjeda u Domovinskom ratu, simbol vojničkog uspjeha i junaštva. Domovinski rat ujedinio nas je i pokazao da nema toga što se ne može napraviti kad postoji zajednički cilj. Sa zadovoljstvom je istaknuo kako na ovogodišnjoj obljetnici sudjeluju i naši partneri i saveznici iz Izraela i SAD-a. “Razvijamo Hrvatsku vojsku, gradimo sustav sigurnosti, gradimo sigurnosno okruženje, jačamo i učvršćujemo naše odnose sa saveznicima te čuvamo i štitimo hrvatske nacionalne interese,” rekao je ministar te izrazio zahvalnost svim hrvatskim braniteljima za današnji mir i slobodu i njihovu uloženu žrtvu.

Visoki državni i vojni uzvanici predvođeni svečanim postrojem Oružanih snaga RH, MUP-a, hrvatskih branitelja i povijesnih postrojbi uputili su se potom s Kninske tvrđave prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je služena koncelebrirana misa za domovinu koju su predvodili biskup šibenski mons. Tomislav Rogić i vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice VRO Oluja upotpunjeno je nizom kulturnih i sportskih događanja te je već u rano jutro kninskim ulicama odjekivala budnica u izvedbi Orkestra OSRH. Tijekom dana održan je akrobatski ceremonijalni program Počasno-zaštitne bojne, mimohod motocikala i starodobnih vojnih vozila, taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme OSRH, a predstavljene su i brojne braniteljske zadruge.


Proslava Oluje uz saveznike i partnere iz SAD-a i Izraela

Uz najviše državne dužnosnike i brojna visoka izaslanstva, dolaskom u Knin ovogodišnju su proslavu vojno-redarstvene operacije Oluja uveličali i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja Sjedinjenih Američkih Država i Države Izraela.

Iz SAD-a, na proslavi VRO Oluja sudjelovali su zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Jon Jensen, zapovjednik borbenog dijela zrakoplovstva Nacionalne garde Minnesote brigadir Christopher Blomquist te vojni izaslanik u RH brigadir Robert Mathers s izaslanstvom.

Iz Države Izraela, na središnjoj svečanosti u Kninu sudjelovali su direktor SIBAT-a umirovljeni general Mishel Ben Baruch, zapovjednik zb “Ramat David” te vojni izaslanik u RH brigadir Harel Taggar s izaslanstvom.


Izraelski F-16 iznad Knina za obljetnicu Oluje

U sklopu svečanog programa obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, dva su izraelska borbena aviona F-16 u formacijskom letu s dvama hrvatskim avionima MiG-21 preletjela iznad Kninske tvrđave.

Borbeni avioni Države Izraela i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poletjeli su iz 91. zrakoplovne baze Pleso u Zagrebu. Onamo su izraelski F-16 pristigli tri dana prije, kako bi zajedno s hrvatskim MiG-ovima sudjelovali na ovogodišnjoj proslavi VRO Oluja.

Tim je činom na simboličnoj razini povezana slavna prošlost pobjedničke Hrvatske vojske i perspektivna budućnost naših Oružanih snaga, u čijem će sastavu biti i borbeni avioni F-16 C/D Barak kao jamac opstojnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i sigurnosti hrvatskog zračnog prostora.


Hrvatska vojska, policija i branitelji s izbornikom Dalićem

Uoči središnje svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja i 23. obljetnice VRO Oluja, održane su 4. kolovoza na stadionu NK Dinara u Kninu revijalne nogometne utakmice.

U prvoj utakmici snage su odmjerili veterani Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane, a u drugoj pripadnici Hrvatske vojske i policije s ekipom “Old star” koju je predvodio izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

I tom je prigodom proslavljeni hrvatski izbornik uputio poruku mira, ljubavi, tolerancije i zajedništva, zaključivši kako upravo to Hrvatska treba. “Moramo nastojati ostati dostojanstveni u svemu, pa i u pobjedi i slavlju, a mi smo pokazali svima kako se ponosno i dostojanstveno slavi pobjeda”, istaknuo je Zlatko Dalić te poručio: “Svi smo mi ovdje pobjednici!”

Na kninskom je stadionu načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov u ime Hrvatske vojske uručio izborniku Daliću fotografiju preleta aviona MiG-21 iznad Zagreba prilikom dočeka Vatrenih, a gradonačelnik Knina Marko Jelić uručio mu je hrvatsku zastavu koja se vijorila na Kninskoj tvrđavi tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.


Vesna Pintarić
Snimio Tomislav Brandt