Odlikovani generali Gotovina i Markač

Odlikovanje Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu, te zasluge i uspjehe u izgradnji i zapovijedanju postrojbama OSRH uručeno je generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na svečanom primanju za ratne zapovjednike na Kninskoj tvrđavi. Priznanje je to i za njihovu žrtvu i rat koji su vodili za istinu u Haagu i dokazali kako je hrvatski narod vodio pravedan i oslobodilački rat, a odlikovanje koje primaju tek je mala zahvala za njihova neprolazna djela kojima su stvarali povijest…

U prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, dan uoči središnje proslave, 4. kolovoza, na Kninskoj tvrđavi održano je primanje za ratne zapovjednike VRO Oluja kojem je nazočila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova Tomo Medved i Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote Jon Jensen, ratni zapovjednici među kojima i generali Ante Gotovina i Mladen Markač te predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i obitelji poginulih branitelja.

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović uručila je generalima Gotovini i Markaču odlikovanje Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu, te zasluge i uspjehe u izgradnji i zapovijedanju postrojbama OSRH.

Predsjednica je istaknula kako je ovo odlikovanje priznanje i za njihov osobni doprinos i žrtvu koju su dali boreći se za istinu pred Međunarodnim sudom u Haagu. Kazala je kako je VRO Oluja bila povijesna pobjeda u punom smislu riječi, a njezina politička i vojna važnost postignuta je u skladu s najvišim etičkim i civilizacijskim standardima.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković uputivši čestitke odlikovanima kazao je kako je Oluja bila legitimna te kako nakon nje ništa više nije bilo isto. Osim slobode i neovisnosti, nakon Oluje ostvareni su svi strateški nacionalni ciljevi, istaknuo je premijer te je sve pozvao da nam danas taj entuzijazam, optimizam, hrabrost i odlučnost bude vječna inspiracija.

Obraćajući se ratnim zapovjednicima, ratni zapovjednik Četvrte gardijske brigade i sudionik operacije Oluja, danas potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je kako je prije dvadeset tri godine pokazano i Hrvatskoj i svijetu kako vizionarsko vodstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, utkano u zajedništvo, odlučnost i veliko srce hrvatskih branitelja vodi do pobjede. “Naša je zadaća čuvati uspomenu na Oluju. Oluja je simbol vojničkog uspjeha i junaštva. Ona je kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu koji je temelj hrvatske države, a hrvatski branitelji njezin su kamen temeljac. Domovinski je rat iz našeg naroda izvukao najbolje, ujedinio nas i pokazao da kad smo zajedno, kad imamo zajednički cilj, onda nema tog što ne možemo napraviti!” kazao je ministar Krstičević podsjetivši kako su baš to pokazali i naši nogometaši nedavno postigavši izniman uspjeh zahvaljujući upravo zajedništvu i svijesti o vlastitim mogućnostima.

S osobitim zadovoljstvom pozdravio je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača istaknuvši kako su oni osim što su vodili rat za neovisnost i slobodu Republike Hrvatske vodili i rat za istinu u Haagu i u obama pobijedili i dokazali kako je hrvatski narod vodio pravedan i oslobodilački rat, a odlikovanje koje primaju tek je mala zahvala za njihova neprolazna djela kojima su stvarali povijest. “Nama danas ostaje obveza daljnje izgradnje i jačanja pobjedničke Hrvatske vojske i to radimo svim srcem, istim žarom koji nas je nosio u Domovinskom ratu,” kazao je ministar te na kraju poručio: “Budimo ponosni, imamo za što biti, i dalje pronosimo duh pobjednika i snagu zajedništva!”

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je i sam kao zapovjednik sudjelovao u Oluji, izrazio je posebnu zahvalu i poštovanje poginulim suborcima i prijateljima. “Mi hrvatski branitelji svjedočimo o veličini jedne generacije, odgovornosti i odanosti svojoj zemlji i narodu, stvaranju države temeljene na demokraciji i domoljublju,” kazao je ministar Medved.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je Oluja bila istinski simbol hrvatskog zajedništva, hrabrosti i pobjede naglasivši kako snaga i junaštvo svih hrvatskih policajaca i vojnika koji su gradili Hrvatsku nikad neće biti zaboravljena.

Nakon uručenja odlikovanja obojica generala uputila su riječi zahvale.

General Markač zahvalio je Predsjednici što je dodjelom ovog odlikovanja odano i priznanje za doprinos policije u Domovinskom ratu. “Primljeno odlikovanje meni je poticaj, ali i traži da nadalje sa svojim suradnicima radim kroz novu nacionalnu strategiju domovinske sigurnosti na stvaranju takvih sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti plodonosan rad našem narodu i bolji život. Bio sam i ostajem vjeran svojem narodu i svojoj domovini,” rekao je general Markač.

General Gotovina kazao je: “Ovo odlikovanje doživljavam kao počast i priznanje stvaranju hrvatske države na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svim ljudima koji su u ono sudbonosno vrijeme suočeni s izravnom ugrozom nesebično i časno obranili svoje domove i našu domovinu. S ponosom i tugom posebno se ovih dana sjećamo naše braće koja nisu s nama,” rekao je general Gotovina. “Hrvatska država uvažena je članica europske obitelji i asocijacija naprednog svijeta. Nama i generacijama koje rastu ostaje obveza briga o sigurnosti, gospodarskom razvoju, socijalnoj pravdi i daljnjoj izgradnji demokratskih načela. Država je jaka koliko su jake njezine institucije,” kazao je na kraju general Gotovina.

Vesna Pintarić, snimio: Tomislav Brandt