Vojarna “Croatia” dobila ime po legendarnim Tigrovima

“Imenovanje vojarne uoči 23. obljetnice Oluje iskaz je poštovanja prema Tigrovima i svim braniteljima,” istaknuo je ministar Krstičević

Uoči obilježavanja 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, 30. srpnja održana je svečanost preimenovanja vojarne “Croatia” u vojarnu “1. gardijska brigada Tigrovi – Croatia” i imenovanja Dvorane Zbora narodne garde u vojarni.

Svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, savjetnik Predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Vlado Galić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, zapovjednici 1. gardijske brigade te predstavnici Udruge 1. gardijske brigade Tigrovi. Oni su tom prigodom položili vijence kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima Tigrova.

Ministar Krstičević rekao je kako je imenovanje vojarne “Croatia” po legendarnim Tigrovima simboličan iskaz poštovanja i zahvale njima, ali i svim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote, zdravlje i mladost založili za stvaranje Republike Hrvatske i izgradnju Hrvatske vojske.

“Moram reći kako su sve postrojbe u Domovinskom ratu bile važne, ali gardijske brigade bile su ključna udarna snaga u pobjedničkim operacijama, naš štit i ponos u obrani od velikosrpske agresije. Ratni ponos, junaštvo i viteštvo Tigrova ostat će naraštajima putokaz kako se i s koliko ljubavi brani voljena i jedina nam Hrvatska,” rekao je ministar. “Povijest će Tigrove pamtiti kao jednu od najzaslužnijih postrojbi u stvaranju države. Novu povijest sad ispisuje Gardijska mehanizirana brigada u čijem je sastavu 1. mehanizirana bojna Tigrovi,” istaknuo je.

Podsjetio je i na zapažen angažman pripadnika te bojne u međunarodnim misijama i u pomoći civilnim institucijama. “Hrvatski vojnik pokazao je za vrijeme snježnog nevremena i u protupožarnoj sezoni kako je uvijek spreman pomoći narodu u nevolji, a to će činiti i ubuduće,” zaključio je ministar.

Savjetnik Predsjednice Republike Vlado Galić ponovio je kako su pripadnici Tigrova u Domovinskom ratu podnijeli veliku žrtvu te kako je upravo zato obveza države skrb o njihovim obiteljima.

Načelnik Glavnog stožera OSRH, prisjećajući se ratnog puta Tigrova u Domovinskom ratu, poručio je kako je nazivanje vojarni imenima gardijskih brigada mali, ali važan čin kojim se odaje počast svim njihovim pripadnicima i obiteljima. “To je podsjetnik na doba stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske. Doprinos Tigrova neizmjeran je, a svi pripadnici davali su se nesebično svojoj zemlji i svojem narodu,” izjavio je general Šundov.

Ratni zapovjednik 1. gardijske brigade umirovljeni general Marijan Mareković zahvalio je ministru Krstičeviću na inicijativi za imenovanje vojarne po Tigrovima te istaknuo: “Upravo su se ovamo Tigrovi pobjedonosno vratili nakon Oluje. Prisjetimo se riječi ratnog ministra Gojka Šuška, koji je rekao kako je čast biti prvi među hrabrim hrvatskim vojnicima; tko korača prvi, mora biti i primjer drugima. Zato je 1. gardijska brigada Tigrovi začetak i predvodnik oružane sile hrvatskog naroda.”

Zapovjednik 1. mehanizirane bojne Tigrovi bojnik Krešimir Kršinić izrazio je ponos što njegova postrojba nosi ime legendarnih Tigrova i kao dosljedna nasljednica te brigade pronosi njezinu slavu u misijama izvan granica domovine.

Istog je dana u zgradi Zapovjedništva za potporu održana i ceremonija imenovanja Dvorane Zbora narodne garde. Ministar Krstičević tad je poručio: “Upravo iz Zbora narodne garde izrasla je pobjednička Hrvatska vojska. To su važni događaji iz naše povijesti; to su korijeni i počeci današnje Hrvatske vojske. Neka nas ova dvorana uvijek podsjeća na to koliko je težak bio put do slobode!”

Jelena Jakšić, snimio: Tomislav Brandt