Obilježen blagdan zaštitnika vojnih kapelanija u Kninu

U novosagrađenoj je kninskoj crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta 11. rujna obilježen blagdan zaštitnika vojnih kapelanija sa sjedištem u GMTBR-u: Uzvišenje Sv. Križa u Zapovjedništvu GMTBR-a i Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Zapovjedništvu 2. motorizirane bojne Pauci.
Obilježavanje je započelo hodočašćem pripadnika podređenih postrojbi GMTBR-a i ostalih postrojbi razmještenih na području Knina. Nakon procesije s Gospinim pralikom upriličeno je misno slavlje koje je predvodio vojni kapelan fra Božo Ančić. U koncelebraciji je sudjelovao fra Ilija Mikulić, vojni kapelan 2. motorizirane bojne Pauci, i vojni dekan o. Ivo Topalović, vojni kapelan kapelanije “Sveti Gabrijel arkanđeo” – Zemunik Donji.
Svečanosti je uz pripadnike postrojbi nazočio i zapovjednik GMTBR-a brigadni general Boris Šerić i zapovjednik Opslužništva vojarne “Kralj Zvonimir” bojnik Nikša Anušić sa suradnicima.
Fra Božo Ančić u propovijedi je stavio naglasak na poštivanje katoličkih i vojnih načela te istaknuo da poštujući ta načela postajemo i bolji ljudi i bolji vojnici. Posebno se obratio mladim časnicima i dočasnicima riječima: “Stoga vi, mladi vojnici, a poseban naglasak stavljam na vas mlade časnike i dočasnike, razmišljajte o sebi i svojim postupcima iz aspekta cilja i svrhe vojnog poziva, a ne iz kuta trenutačnih potreba, želja i zahtjeva. Što ako život već sutra ili već noćas stavi naš poziv na kušnju i zatraži vjerodostojne odgovore? Realna situacija brzo razdvoji vojnika od glumca, katolika od populista. Ne se zavaravati da ćemo biti netko i nešto kad zatreba. To je iluzija i laž koja danas rađa aroganciju nespojivu s vojničkim, a još manje kršćanskim načelima. Sutra se kuje već danas.” Nakon misnog slavlja pripadnici postrojbi vratili su se u matične vojarne na svoje redovite zadaće.

Z. Smoljo