Obilježen Dan Hrvatske kopnene vojske i Dan branitelja Karlovačke županije

U sklopu obilježavanja Dana HKoV-a vojarna u Karlovcu preimenovana je u Vojarnu stožernog generala Petra Stipetića, a organiziran je i taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske ove su godine proslavljeni mnogobrojnim aktivnostima u Zagrebu: od taktičko-tehničkog zbora na Jarunu do pokaznih vježbi u središtu grada Hrvatska vojska pokazala je građanima koliko je napredovala u proteklih 27 godina. No, i nakon što je glavna proslava završila, Hrvatska kopnena vojska nastavila je slaviti – 30. svibnja s braniteljima Karlovačke županije u Karlovcu zajednički je obilježen Dan Hrvatske kopnene vojske i Dan branitelja Karlovačke županije.
Jedan od glavnih događaja na toj proslavi bilo je preimenovanje vojarne u Karlovcu u kojoj se nalazi i Zapovjedništvo HKoV-a. Ta vojarna, donedavno zvana Domobranska prema ulici u kojoj se nalazi, od tog dana nosi ime stožernog generala Petra Stipetića, jednog od velikana Domovinskog rata. Natpis s novim imenom na ulazu u vojarnu otkrili su Vesna Stipetić, kći pokojnog generala i direktor Glavnog stožera Oružanih snaga viceadmiral Robert Hranj. “Ovim imenovanjem nastavljamo s hvalevrijednom inicijativom kojom s jedne strane zahvaljujemo najčasnijim i najzaslužnijim hrvatskim vojnicima u borbi za samostalnu i nezavisnu domovinu, a s druge strane čuvamo sjećanje na Domovinski rat,” rekao je viceadmiral Hranj. Opisao je generala Stipetića kao odličnog vojnog stratega, vrsnog operativca, vrhunskog vojnog profesionalca i velikog domoljuba koji je ostavio trajni pečat u oblikovanju današnje Hrvatske vojske. Riječi hvale imao je i zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković, koji je pokojnog generala upoznao kao mladi tenkist tijekom borbenih operacija u Posavini. ”Suradnici pamte generala Stipetića kao mudrog i hrabrog čovjeka koji je i u teškim vremenima osobnim primjerom i savjetima vodio hrvatske branitelje,” kazao je general Jurković te dodao. ”Nije podlegao raznim kušnjama vremena, nego je ljudski i vojnički časno, pošteno i hrabro u potpunosti svladao sve pred njega postavljene izazove.” Slušajući te pohvale, Vesna Stipetić nije mogla skriti kolika je ponosna na sve što je njezin otac učinio za domovinu; imenovanje vojarne po njemu svakako je kruna njegova životnog djelovanja.

Poslije svečanog imenovanja, uzvanici su se uputili na Vunsko polje gdje je bio organiziran prigodni program. Posjetitelji su imali priliku slušati nastup Jazz orkestra OSRH, gledati pokazne vježbe Vojnoobavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, Interventne policije Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske gorske službe spašavanja te obići taktičko-tehnički zbor opreme i naoružanja HKoV-a, MUP-a, HGSS-a i vatrogasaca. Na obližnjim sportskim terenima sportske ekipe HKoV-a i veterana Domovinskog rata odmjerile su snage u malom nogometu, košarci, odbojci i streljaštvu. Za ljubitelje nogometa posebno je atraktivna bila utakmica između ženske ekipe Zapovjedništva HKoV-a i Ženskog nogometnog kluba Četiri rijeke. U fizički zahtjevnoj utakmici, prvoj takve vrste u OSRH, pobjedu su odnijele vojnikinje rezultatom 8 : 1.
Osim toga, posjetitelji su na štandovima mogli kupiti rukotvorine i umjetničke radove branitelja, a organizatori su pripremili i kotlovinu, grah, čobanac i gulaš. Sav prihod od prodaje bio je namijenjen Udruzi djece oboljele od malignih bolesti ”Jak kao Jakov“, čime su veterani i vojnici još jedanput pokazali svoju nesebičnost i brigu za građane. Svi nazočni bili su složni u tome da je predivno bilo vidjeti hrvatske branitelje kako surađuju s mladim pripadnicima Hrvatske vojske. General-bojnik Jurković naglasio je da takva suradnja ne bi bila moguća da se branitelji nisu žrtvovali za slobodu Lijepe Naše. Iskoristio je prigodu zahvaliti im što su svojim ratnim djelovanjem omogućili da se takva proslava održi te obećao da će Hrvatska vojska nastaviti širiti vrijednosti koje su joj oni ostavili u nasljeđe. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je na proslavi otvaranje zgrade Muzeja Domovinskog rata na Turnju u idućoj godini.


Datum 30. svibnja kao dan proslave Hrvatske kopnene vojske i Dan branitelja Karlovačke županije nije odabran slučajno. Osim što se na taj datum obilježava Dan Hrvatskog sabora, do 2001. tog se datuma slavio i Dan državnosti. ”To je dan kad nas je naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman poveo u borbu za nezavisnost domovine stoga on svima nama jako puno znači,” objasnio je Josip Slaćanin, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije Gromovi i jedan od organizatora proslave. Ove je godine novost bilo i spajanje proslave Dana branitelja Karlovačke županije s Danom Hrvatske kopnene vojske. ”To je prilika da spojimo branitelje koji su stvorili slobodnu i neovisnu Hrvatsku s mladim pripadnicima HKoV-a koji danas šire mir po cijelom svijetu,” istaknuo je general-bojnik Siniša Jurković.
Iva Gugo
Snimio Mladen Čobanović