Obilježen Međunarodni dan medicinskih sestara

“Vama Hrvatska duguje veliku zahvalnost. Vi ste bili istinski branitelji,” rekao je Mate Granić, izaslanik Predsjednice RH, na obilježavanju Međunarodnog dana medicinskih sestara…

Međunarodni dan medicinskih sestara ove je godine prvi put obilježen i u OSRH, na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, svečanom akademijom pod nazivom Međunarodni dan sestrinstva: Glas Hrvatske udruge medicinskih sestara za zdravlje hrvatskih branitelja. Uz brojne aktivne i umirovljene medicinske djelatnike iz cijele zemlje, događanju su nazočili izaslanik Predsjednice RH Mate Granić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara, izaslanik predsjednika Vlade RH, ministra obrane i načelnika GS OSRH brigadni general Boris Zdilar, koordinator Saniteta OSRH i ministar zdravstva (1994. – 1998.) Andrija Hebrang, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, braniteljskih udruga i udruga koje okupljaju medicinske djelatnike.
Posebnu zahvalu medicinskim sestrama i tehničarima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i spašavali živote uputio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.
Bila je to prilika da se, osim odavanja priznanja ulozi i zalaganju medicinskih sestara u modernim zdravstvenim sustavima, još jednom progovori o važnosti koju su medicinske sestre i tehničari imali u Domovinskom ratu, kao i o značaju nedavno osnovanog Društva medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata. Uz bogat kulturno-umjetnički program, okupljenima su se obratile medicinske sestre Mirna Ignac, Ljerka Pavković, Terezija Farkaš i Marija Županović.
Nadnarednica Mirna Ignac, predstavnica MORH-a u Društvu medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata HUMS-a, tom je prigodom istaknula: “Posebno me veseli što ovaj važan dan, prvi put otkako je slobodne Hrvatske, obilježavamo u Oružanim snagama Republike Hrvatske i u domaćinstvu HVU-a ‘Dr. Franjo Tuđman’.
Ovaj Dan medicinskih sestara obilježavamo i u ozračju meni posebno drage činjenice – od kraja 2016. počelo je postojati Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata, čiji je cilj okupiti medicinske sestre iz Domovinskog rata, prikupiti dokumente i svjedočanstva o njihovoj ulozi i hrabrosti te, konačno, sustavno i argumentirano iznijeti pred hrvatsku, ali i svjetsku javnost, povijesne činjenice o doprinosu koji su medicinske sestre imale u hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu. O tome se premalo zna. O tome smo predugo šutjele. I zato pozivam vas koji ste danas ovdje da nam se pridružite u tim naporima, pozivam vas da prenesete glas o Društvu i onima koji možda nisu danas ovdje, a mogli bi, željeli bi, trebali bi, zaslužuju biti dio priče koju ne smijemo prepustiti zaboravu – priče o hrabrim, divnim medicinskim sestrama u Domovinskom ratu.”


Andrija Hebrang, koordinator Saniteta OSRH i ministar zdravstva tijekom Domovinskog rata
“Tijekom Domovinskog rata napravili smo Sanitet ni iz čega. U njemu je medicinska sestra od prvog dana imala prevažnu ulogu – i na svih 1000 km bojišnice nije bilo niti jednog metra na kojem nisam susreo medicinsku sestru ili tehničara. Bili su od prve linije obrane pa sve do one završne, i uvijek su imali golemu ulogu za sve naše ranjenike. Zahvaljujući takvom predanom radu i suradnji medicinskih sestara i liječnika, uspjeli smo – i ponosni smo zbog toga! – postići smrtnost ranjenika od 1,4 %, što je jedan od najboljih rezultata zabilježenih u svjetskoj literaturi, a vi ste u to ugradili svoje znanje i svoje živote – i zato vam zahvaljujem.”


U znak sjećanja i na dan rođenja začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale, 12. svibnja obilježava se kao Međunarodni dan medicinskih sestara. Florence Nightingale ostala je upamćena po tome što je sredinom XIX. stoljeća omogućila ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, a 1860. u Londonu je otvorila prvu školu za medicinske sestre.


Lada Puljizević, Foto Marija Sever