Obnova talijanske flote

Talijanska ratna mornarica očekuje potvrdu dodjele brodograđevnih ugovora domaćem industrijskom sektoru, temeljem odluke talijanskog parlamenta s kraja 2014. kojom su odobrena financijska sredstava od 5,4 milijarde za višegodišnje financiranje brojnih programa obnove brodovlja ratne mornarice. Očekuje se kako će ugovori biti dodijeljeni sljedećih nekoliko mjeseci, a važno je bilo i potpisivanje sporazuma između ministarstava obrane, gospodarstva i financija.

Očekuje se kako će prvi ophodni brod PPA i logistički brod LSS biti dostavljeni unutar tri do četiri godine dok bi desantni dok LHD trebao biti dostavljen u roku od četiri do pet godina od dodjele ugovora o gradnji. Program LHD ostat će pod nacionalnom kontrolom, dok će preostalim dvama programima, PAA i LSS upravljati OCCAR, europska organizacija za nabavu. (Ilustracija: Marina Militare)

Više od 50 aktualnih plovila planira se umiroviti u sljedećih 10 godina, bit će zamijenjeni s oko 30 višenamjenskih plovnih platformi. Sredstva alocirana u ovoj godini namijenjena su inicijalnoj fazi nabave sredstava s dugim rokom isporuke. Terminski početak programa određen je za tekuću godinu, a  program osigurava razvoj, gradnju, isporuku i dugoročnu logističku potporu šest višenamjenskih ophodnih plovila PPA (Pattugliatore Polivalente d’Altura) s opcijom dodatna četiri broda, jednog logističkog broda (LSS), jednog desantnog helikopterskog doka (LHD) te dviju vrlo brzih jedinica namijenjenih potpori specijalnim operacijama.
Svaki od brodova uključenih u projekt imat će napredni, modularni dizajn i inovativnu tehnologiju. Brodovi će biti namijenjeni podršci niza vojno-mornaričkih zadaća, uključujući operacije pružanja humanitarne pomoći i uklanjanja posljedica katastrofa. Također će biti namijenjeni upravljanju s manjim brojem posade što upućuje na visok stupanj automatizacije brodskih kao i borbenih sustava. Cjelokupan program uključuje desetogodišnju integriranu logističku podršku, koju će zajednički razviti talijanska prateća industrija i mornarica.

Maja PTIĆ GRŽELJ