Obuka u PZB-u

U vojarni “1. hrvatski gardijski zbor” u Zagrebu provedena je sredinom travnja obuka obučavatelja za pripadnike Hrvatske kopnene vojske s ciljem standardiziranja radnji i postupaka prilikom provedbe dviju počasnih zadaća. Prva je iskazivanje počasti svečanim postrojem prilikom dočeka i ispraćaja visokih vojnih i državnih dužnosnika, a druga iskazivanje počasti svečanim polaganjem vijenaca.
Polaznici su obučavani za samostalno provođenje navedenih radnji kao i prenošenje stečenog znanja i sposobnosti pripadnicima svojih ustrojstvenih cjelina, što treba rezultirati standardizacijom počasnih radnji na razini OSRH.
Kako se radi o specifičnim zadaćama koje zahtijevaju precizne, ujednačene, ritmične i sigurne radnje, za provoditelje obuke odabran je tim iskusnih dočasnika na čelu s prvim dočasnikom Počasne satnije stožernim narednikom Krunom Posavcem. Obuka je trajala šest nastavnih sati i obuhvatila je tri koraka: prikaz svih elemenata od strane obučavatelja, uvježbavanje pojedinca, uvježbavanje skupine.
Po završetku obuke provedena je zajednička raščlamba, a polaznicima su podijeljeni nastavni materijali potrebni za provedbu obuke u njihovim ustrojstvenim cjelinama.
Tijekom obuke poštivane su epidemiološke mjere: držan je razmak i nošene su zaštitne maske.

Tekst i foto: PZB