16. obljetnica Počasno-zaštitne bojne

“Svakodnevno svjedočim vašoj profesionalnosti, osobnom zalaganju, predanosti i posvećenosti u izvršenju zadaća,” rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u prigodi obljetnice

U zagrebačkoj vojarni “Tuškanac” 1. rujna svečano je obilježena 16. obljetnica ustrojavanja Počasno-zaštitne bojne (PZB). Počasno-zaštitna bojna ustrojena je 1. rujna 2000. kao pristožerna postrojba OSRH.
Uz sadašnje i bivše pripadnike postrojbe i njezinih prethodnica, proslavi su nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović i drugi uzvanici iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske, MORH-a i OSRH.
Obrativši se postrojenim pripadnicima PZB-a i gostima, Predsjednica Republike istaknula je da postrojba odražava povijesni slijed 1. hrvatskog gardijskog zbora, čiji su pripadnici sudjelovanjem u Domovinskom ratu dali značajan doprinos ostvarenju hrvatskog povijesnog sna o samostalnoj i suverenoj državi. “Svakodnevno svjedočim vašoj profesionalnosti, osobnom zalaganju, predanosti i posvećenosti u izvršenju zadaća,” zaključila je Predsjednica govoreći o današnjem PZB-u.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov zahvalio je postrojbi na iznimnom doprinosu u stvaranju pozitivne slike koju Oružane snage RH imaju u javnosti. “Sve vaše aktivnosti, bilo da su u službi zaštite i osiguravanja, ili pak protokolarnog karaktera, privlače veliku pozornost javnosti i kao takve ne dopuštaju prosječnost u provedbi,” rekao je načelnik.
Zapovjednik PZB-a brigadir Slobodan Kratohvil naglasio je da kvalitete koje su prethodnice pokazale u ratu i danas krase pripadnike PZB-a. “Sve dosadašnje zadaće izvršili smo na najvišoj razini, a to ne bi bilo moguće bez kvalitetnih ljudi u postrojbi. I na buduće izazove odgovarat ćemo profesionalno, požrtvovno i na ponos OSRH i domovine Hrvatske,” rekao je brigadir Kratohvil.
Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca na spomeniku poginulim pripadnicima 1. hrvatskog gardijskog zbora, a potom je u kapelici vojarne služena misa. Ceremonijalni dio zaključen je uručenjem promaknuća, nagrada i pohvala najistaknutijim pripadnicima postrojbe.

Domagoj Vlahović, Foto Tomislav Brandt